Σε εξέλιξη η επιχείρηση απάντλησης των καυσίμων του προσαραγμένου πλοίου κοντέινερ Rise Shine

Οι ομάδα διάσωσης σημειώνουν πρόοδο στη μείωση του κινδύνου ρύπανσης από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Rise Shine, το οποίο προσάραξε κοντά στην πόλη Nakhodka στην της Ρωσίας στις 9 Νοεμβρίου.

Σε συνθήκες σφοδρής κακοκαιρίας, το πλοίο έχασε την μία άγκυρα και παρασύρθηκε στην ακτή κοντά στο ακρωτήριο Kozino. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ήταν πολύ δύσκολες για να προσεγγίσει σκάφος διάσωσης στο πλοίο, έτσι τα 14 κινέζικα μέλη του πληρώματος του απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο Mi-8 SAR, με την υποστήριξη μιας μεγάλης ομάδας στην στεριά.

Σε μια δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ευχαρίστησε τους Ρώσους διασώστες για τη διάσωση. «Και οι 14 Κινέζοι πολίτες διασώθηκαν και είναι πλέον ασφαλείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν. «Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την επιχείρηση διάσωσης στις εμπλεκόμενες ρωσικές υπηρεσίες».

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το κύτος του Rise Shine έχει ραγίσει και ότι κάποιες διάσπαρτες γυαλάδες έχουν εντοπιστεί στη δεξιά πλευρά του πλοίου. Ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί μεγάλης κλίμακας διαρροές.

Στις 13 Νοεμβρίου, οι διασώστες της Ρωσικής Υπηρεσίας Ναυτικής Διάσωσης άρχισαν να αντλούν καύσιμα από τις δεξαμενές του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το Σαββατοκύριακο κατάφεραν να αφαιρέσουν περίπου 40 τόνους πετρελαίου, αλλά αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη Δευτέρα λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Η άντληση ξεκίνησε ξανά και από την Πέμπτη, οι διασώστες αφαίρεσαν περίπου 100 τόνους από τους συνολικά 300 τόνους καυσίμων και λιπαντικών στο πλοίο. Γύρω από το κύτος έχει επίσης εγκατασταθεί μια αντιρρυπαντική μπούμα για τον περιορισμό της ρύπανσης.

Διαβάστε περισσότερα για την προσάραξη του Rise Shine

Διαβάστε ακόμα