Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν σε Ελλάδα από Ν. Αφρική

Μέτρα περιορισμού για όσους επιστρέφουν από τις δύο χώρες όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα της σοβαρής νέας μετάλλαξης κορωνοϊού αποφάσισε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σε καραντίνα 14 ημερών τίθενται όσοι φτάνουν στη χώρα μας από την Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η επιτροπή εξέτασε τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών – περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες -με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πτήσεις από και προς τις συγκεκριμένες χώρες-, οι επιστήμονες εισηγήθηκαν να μπαίνουν σε καραντίνα όσοι προέρχονται από αυτές και φτάνουν στην Ελλάδα.

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονές μας να έχουν καθαρή εικόνα», ξεκαθάρισε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες και απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές της Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε εκεί, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη-μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής, λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1529», δήλωσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με τη B.1.1.529, τη νέα παραλλαγή του SARS-COV-2, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

«Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και στα εμβόλια», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμα