Σε οργάνωση και αγώνα καλούνε τους ναυτεργάτες τα ναυτεργατικά σωματεία

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 5 Γενάρη μεταξύ του Υπουργού Ναυτιλίας, του Υφυπουργού Εργασίας και της Ε.Ε της ΠΝΟ, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του ΔΝΤ, των εφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου, με την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ανέδειξαν τα οξυμμένα προβλήματα και τις επιπτώσεις σε εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, την φοροεπιδρομή και με την εφαρμογή του νόμου λαιμητόμου 4387/2016, προβάλλοντας τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων.

Επεσήμαναν ότι ο 9ήμερος απεργιακός αγώνας στις 2-10 Δεκέμβρη, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη και όπλο στα χέρια των ναυτεργατών, για την συνέχιση του αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, που είναι χωρίς ημερομηνία λήξης και ισοπεδώνει κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι εκτεθειμένοι εκθειάζοντας την επιχειρηματικότητα των εφοπλιστών και την πρωτοκαθεδρία τους στην παγκόσμια ναυτιλία, χωρίς να λένε λέξη ότι οργιάζει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία στα 5320 ελληνόκτητα πλοία.

Στα 770 πλοία υπό ελληνική σημαία με βάση την τελευταία εγκριτική πράξη του 2006 την 11 η τροποποίηση από το 1980 , του όρου 8 του αντεργατικού ν.2687/1953, καθορίζεται ανάλογα με την χωρητικότητα ένας Α’ Πλοίαρχος και άλλοι 3 έως 5 ναυτεργάτες στους οποίους εφαρμόζεται ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση. Για τους υπόλοιπους ναυτεργάτες ισχύουν «τα διεθνή κρατούντα» όπως επικαλούνται οι εφοπλιστές και θέλουν να τα εφαρμόσουν για το σύνολο των ναυτεργατών, δηλ. μισθοί με βάση την χώρα προέλευσης τους και καμία υποχρέωση των εφοπλιστών για ασφάλιση τους στο ΝΑΤ. Δεν εφαρμόζεται η «ίση αμοιβή για ίση εργασία», βρίσκοντας έδαφος διεθνή παρασιτικά κυκλώματα που απομυζούν ετησίως πάνω από 240 εκατ. δολάρια.

Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα προς όφελος τους, όσο παραμένει η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, διαρκώς θα αυξάνεται η εκμετάλλευση τους, διαρκώς θα τους παραπλανούν με «μνημόνια και αξιολογήσεις», για να υποκύπτουν σε εκβιαστικά διλλήματα των εκπροσώπων του κεφαλαίου.

Συνεχίζουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης και καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους σε οργάνωση και αγώνα διεκδικώντας:

Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.

Επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.

Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια την ανεργία την δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Καλούμε τα σωματεία, την Ε.Ε της ΠΝΟ, άμεσα να συνεδριάσουν στη βάση των εξελίξεων, για την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας

Διαβάστε ακόμα