Σε θολή «ρότα» ανάκαμψης η ναυτιλία

nautiliaki_viomixania_

Μειώθηκε, στην διάρκεια του καλοκαιρινού τρίμηνου, η εμπιστοσύνη των αγορών στη ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έρευνα εμπιστοσύνης στη Ναυτιλία (Shipping Confidence Survey), που πραγματοποιείται από την διεθνή εταιρεία οικονομικών ναυτιλιακών συμβούλων Moore Stephens.

Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνονται στην εβδομαδιαία ναυτιλιακή επισκόπηση του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, στην οποία σημειώνεται ότι παρά τη μείωση οι σχετικές δείκτες παραμένουν υψηλότερα απ’ ότι στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ ειδικά μεταξύ των ναυλωτών η εμπιστοσύνη φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας.

Ειδικότερα, τον περασμένο Αύγουστο το μέσο επίπεδο εμπιστοσύνης στη Ναυτιλία, που εκφράζεται από τους ερωτηθέντες στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται ήταν 6,1 σε μια κλίμακα από το 1 (χαμηλή) έως το 10 (υψηλή). Το Μάϊο ο αντίστοιχος δείκτης ήταν στο 6,3 ενώ τον περυσινό Αύγουστο ο δείκτης ήταν χαμηλά, στο 5,9. Το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης, που έχει καταγραφεί από το Μάϊο του 2008, οπότε ξεκίνησε η έρευνα, ήταν το 6,8.

Από εκεί και πέρα, το ύψος των αναμενόμενων σημαντικών νέων επενδύσεων για το επόμενο 12μηνο είναι χαμηλότερο απ’ ότι πριν από 3 μήνες ενώ «χαμηλά» είναι και τα επίπεδα των προσδοκιών όσον αφορά στη βελτίωση των ναύλων στον τομέα ξηρού φορτίου και στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Για άλλη μια φορά, η κυρίαρχη ανησυχία των ερωτηθέντων ήταν η παρατηρούμενη αρνητική επίπτωση στην αγορά από την υπερβολικά μεγάλη διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα (σ.σ. υπάρχει υπερπροσφορά πλοίων).

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα