Συνάντηση κορυφής για το μέλλον της παγκόσμιας ναυτιλίας στη Μάλτα

Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), Κιτάκ Λιμ παρευρέθηκε στην Μάλτα στα πλαίσια της Συνόδου Υπουργών Ναυτιλίας της ΕΕ στις 28 και 29 Μαρτίου.

Στην τοποθέτησή του κατά την Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψη Ενδιαφερομένων Μερών για τη Ναυτιλία, ο κ. Λιμ υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο του ΙΜΟ ως παγκόσμιου ρυθμιστή των διεθνών ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Ο κ. Λιμ τόνισε επίσης την σημασία του κλάδου για την μελλοντική παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη, εστιάζοντας στο γεγονός ότι το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στην συνάντηση MEPC 70 του ΙΜΟ τον περασμένο Οκτώβριο θα αποτελέσει την κεντρική κατευθυντήρια γραμμή για μια συνολική στρατηγική μείωσης των εκπομπών GHG από τα πλοία.

Επιπλέον, καλωσόρισε την διάθεση για μια διεθνή προσέγγιση στο ζήτημα της ρύθμισης των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην Διακήρυξη της Βαλέττας που υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς κατά τη διάρκεια της συνόδου και περιλαμβάνει τρία βασικά πεδία: ανταγωνιστικότητα, ψηφιοποίηση και μείωση των εκπομπών ρύπων.

Ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επίσης έδωσε το παρόν στη συνάντηση, κατά την παρέμβασή του τόνισε ότι “η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του ΙΜΟ για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις μιας νέας πολιτικής πάνω στα ζητήματα του περιβάλλοντος”. Επιπλέον, για το ζήτημα του ανταγωνισμού ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι “Θέλουμε πραγματικούς κανόνες ανταγωνισμού σε όλο τον κόσμο, για όλο τον κόσμο που να αφορούν και μικρούς και μεγάλους. Ο ανταγωνισμός όμως, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις δυνατότητες μείωσης του κόστους, σε όποιους τομείς δραστηριότητας του πλοίου, αλλά και να μην αγνοεί τα δικαιώματα των εργαζομένων”.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ενώ μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, Violeta Bulc.

Έπειτα από την συνάντηση της Τρίτης 28 Μαρτίου, ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ απηύθυνε λόγο στους φοιτητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ναυτικού Δικαίου του ΙΜΟ στη Μάλτα, κατά τον οποίο τόνισε τη σημασία του Ινστιτούτου για την στελέχωση του ναυτιλιακού κόσμου με υψηλά ειδικευμένο νομικό προσωπικό.

Διαβάστε ακόμα