Συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή η απεργία των ναυτικών – καταγγελίες για απεργοσπασία σε νησιά

naftergates_apergia_091216
Τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών για όγδοη συνεχόμενη μέρα των ναυτικών αποφάσισε η ΠΝΟ, προκηρύσσοντας νέα απεργία μέχρι την Κυριακή το πρωί, ενώ εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων καταγγέλλουν οργανωμένες προσπάθειες να σπάσει η απεργία σε διάφορα λιμάνια της χώρας.

Η ΠΝΟ σε χθεσινή της ανακοίνωση αποφάσισε την “περαιτέρω κλιμάκωση “ του αγώνα με την προκήρυξη και νέας 48ωρης απεργίας από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (8/12) μέχρι και την Κυριακή (11/12) στις 06:00 το πρωί.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας καταγγέλλει την “αδιάλλακτη και ανυποχώρητη θέση της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να ‘πείσει’ ότι δήθεν δεν υπάρχει ζήτημα στο ισχύον φορολογικό καθεστώς των ναυτικών”. Ταυτόχρονα, κατηγορεί τον Υπουργό Ναυτιλίας αλλά και την Κυβέρνηση ότι “υποτιμά τη νοημοσύνη μας, προσπαθώντας να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ότι είναι αμέτοχοι του ‘εγκλήματος’”.

Τέλος, η διοίκηση της ΠΝΟ προειδοποιεί την πλευρά των εφοπλιστικών εταιρειών “να μην τολμήσουν να πειράξουν ή έστω απλά να απειλήσουν τον οποιοδήποτε απεργό ναυτεργάτη, ο οποίος απλά υπακούει στις αποφάσεις του ανώτατου συνδικαλιστικού του Οργάνου και των επί μέρους πρωτοβάθμιων οργανώσεων του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με όλο τον ναυτεργατικό κόσμο. Οι όποιες απεργοσπαστικές προσπάθειες από τον οποιοδήποτε και αν αποπειραθούν θα πέσουν στο κενό αλλά και θα καταγγελθούν δημόσια, ειδικά και επώνυμα”.

Στα πλαίσια των απεργιακών κινητοποιήσεων, τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΣ – ΝΑΤ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ πραγματοποίησαν συγκέντρωση σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έξω από το πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ». Αμέσως μετά, αντιπροσωπεία τους κατευθύνθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου χθες, διαβεβαίωσε ότι “δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των ναυτικών ούτε το 2016, ούτε το 2017, ούτε το 2018, όπως ανέφερε και στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος”, οπότε και “δεν υπάρχει λόγος για συνέχιση της απεργίας της ΠΝΟ, που βασίζεται σε φανταστικά αιτήματα”.

Προσπάθειες να σπάσει η απεργία στα Ιόνια νησιά

Σύμφωνα με διάφορες ειδησεογραφικές πηγές σε κάποια λιμάνια εφοπλιστικές εταιρείες προσπαθούν να σπάσουν την απεργία, επικαλούμενες τα προβλήματα τροφοδοσίας που αντιμετωπίζουν τα νησιά. Συγκεκριμένα, το επιβατικό πλοίο «Νήσος Κεφαλονιά» αναχώρησε από τον Πόρο προς την Κυλλήνη, όπου και το υποδέχτηκαν στις 6:30 το πρωί μέλη της ΠΝΟ και του ΠΑΜΕ. η Ζακυνθινή κοινοπραξία των πλοίων «IONIAN GROUP», εξηγεί τους σοβαρούς λόγους για τους οποίους πρέπει να πραγματοποιηθεί δρομολόγιο. Η Κοινοπραξία IONIAN GROUP ανακοίνωσε επίσης ότι από την Παρασκευή 09/12/2016 το πρωί, δρομολογεί πλοία για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των συμπατριωτών τους σε αγαθά πρώτης ανάγκης, καθώς και οι νοσοκομειακές ανάγκες του νησιού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπους των ναυτεργατικών σωματείων στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας γίνονται προσπάθειες να σπάσει η απεργία, με τη συμμετοχή των λιμενικών αρχών. Όπως κατήγγειλαν, οι λιμενικές αρχές έλυσαν οι ίδιες τους κάβους πλοίων προκειμένου να αποπλεύσουν ακόμα και χωρίς επιβάτες και φορτίο, ενώ αρνήθηκαν σε κλιμάκιο των απεργών να μπουν στα πλοία για να συζητήσουν με τα πληρώματα.

Την ίδια ώρα οι απεργούντες ναυτεργάτες της Κέρκυρας μετέφεραν από την Ηγουμενίτσα φάρμακα και καύσιμα για τα νοσοκομεία και τα κοινωφελή ιδρύματα, ενώ καταγγέλλουν την παράνομη μεταφορά επιβατών από καιροσκόπους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας Χ. Βιτουλαδίτης πολλοί καιροσκόποι εκμεταλλευόμενοι την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών, προβαίνοντας στην επικίνδυνη και παράνομη μεταφορά επιβατών με βάρκες ή μικρά ταχύπλοα χρεώνοντας μία μικρή περιουσία.

Διαβάστε ακόμα