Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν Ασιάτες ναυτικούς μετά από 5 χρόνια

naham_pirates

Σομαλοί πειρατές απελευθέρωσαν 26 Ασιάτες ναυτικούς που κρατούνταν όμηροι για σχεδόν 5 χρόνια μετά από την επίθεση που δέχτηκε το σκάφος τους στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της Σομαλικής κυβέρνησης το Σάββατο.

Οι ναυτικοί από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και την Ταϊβάν αιχμαλωτίστηκαν όταν το αλιευτικό FV Naham 3 με σημαία Ομάν δέχτηκε επίθεση κοντά στις Σεϋχέλλες τον Μάρτιο του 2012.

“Οι ναυτικοί βρίσκονται στο Γκαλκάγιο. Θα μεταφερθούν στο Ναϊρόμπι την Κυριακή το απόγευμα”, δήλωσε ο Τζον Στηντ, διευθυντής Ανατολικής Αφρικής για την οργάνωση Ωκεανοί Χωρίς Πειρατεία.

Ο δήμαρχος του Γκαλκάγιο στη βόρεια Σομαλία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ναυτικοί θα έφταναν στην Κένυα το απόγευμα του Σαββάτου.

“Δεν γνωρίζουμε αν πληρώθηκαν λύτρα ή όχι”, συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Η ομηρία τους είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στα ταραγμένα νερά της Σομαλίας.

Ο Στιντ δήλωσε ότι ένα μέλος του πληρώματος έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση στο πλοίο, ενώ δύο ακόμα υπέκυψαν σε ασθένειες κατά την ομηρία τους. Ανάμεσα στους απελευθερωθέντες, ένας ναυτικός είχε τραύμα από όπλο στο πόδι και τρεις είναι διαβητικοί.

Οι ναυτικοί κρατούνταν όμηροι στο Νταμπαγκάλα κοντά στην πόλη Χαραρντίρι, περίπου 400 χλμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου. Το Χαραρντίρι έγινε γνωστό ως μια από τις μεγαλύτερες βάσεις πειρατών κατά την περίοδο όξυνσης της πειρατείας στην περιοχή.

Η οργάνωση Ωκεανοί Χωρίς Πειρατεία ανακοίνωσε ότι οι ναυτικοί μεταφέρθηκαν στην στεριά όταν το πλοίο τους βυθίστηκε περίπου 1 χρόνο μετά την επίθεση των πειρατών.

Η πειρατεία στις Σομαλικές ακτές βρίσκεται σε ύφεση κατά τα τελευταία 3 χρόνια, κυρίως λόγω του ότι οι ναυτιλιακές προσλαμβάνουν ιδιωτική ασφάλεια, αλλά και λόγω των περιπολιών του πολεμικού ναυτικού διαφόρων κρατών.

Οι επιθέσεις αυτές είχαν κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στον ναυτιλιακό κόσμο, καθώς οι πειρατές είχαν παραλύσει τις ναυτιλιακές, είχαν απαγάγει εκατοντάδες ναυτικούς και είχαν αρπάξει πολλά πλοία ανοιχτά της Σομαλίας.

Διαβάστε επίσης: Συγκρατημένη αισιοδοξία από την ύφεση της πειρατείας

Διαβάστε ακόμα