Σομαλοί πειρατές έκλεψαν ιρανικό αλιευτικό ως βάση επίθεσης


Σομαλοί πειρατές φέρονται να κατέλαβαν ένα ιρανικό αλιευτικό σκάφος την Τρίτη για να το χρησιμοποιήσουν ως βάση επίθεσης σε μεγαλύτερα και πιο πολύτιμα πλοία, δήλωσε ο δήμαρχος μιας πόλης της Σομαλίας, εντείνοντας τις ανησυχίες του ναυτικού κόσμου σχετικά με την αναζωπύρωση των επιθέσεων σε πλοία στην περιοχή μετά από χρόνια σχετικής ηρεμίας.

“Μια ομάδα Σομαλών πειρατών κατέλαβε ένα ιρανικό αλιευτικό σκάφος και τη χρησιμοποιεί ως μητρικό πλοίο για να εφορμήσει σε (άλλα) πλοία”, δήλωσε στο Reuters ο Ali Shire, δήμαρχος του Haabo στη βόρεια ημιαυτόνομη περιοχή του Puntland της Σομαλίας. “Το ιρανικό αλιευτικό σκάφος δεν έχει άδεια (αλιείας) στο Puntland”, πρόσθεσε.

Οι ντόπιοι ψαράδες έχουν εξοργιστεί το τελευταίο διάστημα από την επιστροφή διεθνών αλιευτικών σκαφών χωρίς άδεια στα ύδατα της Σομαλίας, κατηγορώντας τους για τη μείωση των τοπικών αλιευμάτων. Η περιοχή υφίσταται επίσης σοβαρή ξηρασία που απειλεί να ρίξει ξανά το έθνος του Κέρατος της Αφρικής στην πείνα. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, σε αυτές τις εξελίξεις είναι που πρέπει να αναζητηθούν οι κοινωνικές αιτίες της επανεμφάνισης της πειρατικής δραστηριότητας.

Μέχρι στιγμής φέτος, υπήρξαν τρεις πειρατείες, μία πειρατική απόπειρα – που αποσοβήθηκε όταν το πλήρωμα κλειδώθηκε μέσα στο οχυρωμένο καταφύγιο του πλοίου – και δύο επιθέσεις με πυροβολισμούς σε πλοία που έπλεαν στ’ ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του IMB.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, μόνο δύο πλοία είχαν αναφέρει ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς από τις ακτές της Σομαλίας κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς. Κατά την ακμή τους το 2011, οι Σομαλοί πειρατές διενέργησαν 237 επιθέσεις από τις ακτές της Σομαλίας και κράτησαν εκατοντάδες ομήρους.

Εκείνο το έτος, η οργάνωση Ocean’s Beyond Piracy εκτίμησε ότι το παγκόσμιο κόστος της πειρατείας ανήλθε στα περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ναυτιλιακή βιομηχανία άντεξε να καλύψει το 80% αυτών των δαπανών, ανέφερε η ίδια οργάνωση.

Όλες οι ειδήσεις για την πειρατεία εδώ

Διαβάστε ακόμα