Στη φυλακή μετά και το εφετείο ο καπετάνιος του Concordia


Ο καπετάνιος του Costa Concordia Francesco Schettino έχασε την τελική του έφεση την περασμένη εβδομάδα και έτσι οδηγήθηκε στη φυλακή για να εκτίσει ποινή κάθειρξης 16 ετών. Ωστόσο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Schettino Saverio Senese επιμένει ότι ήταν “ένα εξιλαστήριο θύμα και ο μόνος που πληρώνει το τίμημα», καθώς κι ότι θα εξετάσουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιπλέον, ο πρώην καπετάνιος και ανακριτής του ατυχήματος, Arne Sagen, του Νορβηγικού Ιδρύματος Skagerrak δήλωσε την Κυριακή ότι θα ασκήσει πιέσεις στη βιομηχανία για αλλαγές του διεθνούς κώδικα διαχείρισης της ασφάλειας (ISM), γιατί πιστεύει ότι οι ιταλικές αρχές παραβίασαν τον κώδικα επιτρέποντας στην Costa Cruises να “παζαρέψει” την πληρωμή προστίμου αξίας 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων ως αντάλλαγμα για να γλιτώσει τη δίκη.

“Με την πληρωμή τους εξαγόρασαν οποιαδήποτε διαχειριστική και επιχειρησιακή ευθύνη” αφήνοντας στο δικαστήριο ως μόνη επιλογή να βρει τον καπετάνιο αποκλειστικά υπεύθυνο”, ανέφερε ο Sagen στην Telegraph.

Ο 56χρονος Schettino δήλωσε την Παρασκευή ότι σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου, στεκούμενος έξω από τη φυλακή της Rebibbia της Ρώμης, έτοιμος να αρχίσει να εκτίει την ποινή του. “Ξεκίνησα από τον πάτο και κατάφερα με την εργασία μου να γίνω καπετάνιος. Ακόμα κι εκείνη τη νύχτα του Ιανουαρίου, μετά το ναυάγιο όταν βρισκόμουν υπό κράτηση σε ένα κελί, ένιωσα σαν να ήμουν πίσω σε εκείνες τις παλιές καμπίνες ως νεαρός ναύτης”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ελπίζω να αναλογίζεται τα λάθη του, δήλωσε από την πλευρά του ο Gregorio De Falco, στέλεχος του Λιμενικού Σώματος, που έγινε γνωστός για την μάταιη προσπάθεια του να διατάξει την επιστροφή του στο προσαραγμένο Costa Concordia. Ο Schettino έχει αποτελέσει αντικείμενο σάτιρας για την επιμονή του ότι δεν εγκατέλειψε το πλοίο, αλλά ότι “γλίστρησε” σε μια σωσίβια λέμβο. Σύμφωνα με την Telegraph ο De Falco δήλωσε “αν είχε ακούσει εμένα τότε, δεν θα βρισκόταν κλειδωμενος σε ένα κελί τώρα”.

Το Costa Concordia ναυάγησε στ’ ανοιχτά του νησιού Giglio, της Ιταλίας, μεταφέροντας 3.229 επιβάτες και 1.023 μέλη του πληρώματος. 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του τραγικού ατυχήματος.

Ο Schettino είχε καταφύγει στο εφετείο κατά της πρωτόδικης απόφασης του 2015, η οποία τον καταδίκαζε σε κάθειρξη 10 ετών για ανθρωποκτονία, πέντε για πρόκληση του ατυχήματος, ένα για εγκατάλειψη του πλοίου πριν από τους επιβάτες και το πλήρωμα και ένα μήνα για τα ψέμματα που ανέφερε στις αρχές μετά.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς ο Schettino κατευθυνόταν πολύ κοντά στο νησί για να κάνει επίδειξη σε μια χορεύτρια, τη Domnica Cemortan, ο οποίος βρισκόταν μαζί του στο τιμόνι.

Στην υπεράσπισή του, Schettino είπε ότι οδήγησε το πλοίο κοντά στο νησί για να εκτελέσει “ειδικό χαιρετισμό” με σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής σε άλλους ναυτικούς και να παρουσιάσει στους επιβάτες μια ωραία θέα. Ο ίδιος αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος προσπαθούσε να εντυπωσιάσει την χορεύτρια.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ενέργειές του κατά τη διάρκεια της τραγωδίας έσωσαν τη ζωή πολλών ανθρώπων, και κατηγόρησε τον πηδαλιούχο ότι έκανε ένα λάθος και δεν ακολούθησε τις διαταγές του. Έριξε επίσης ευθύνες στις ελαττωματικές γεννήτριες και στις πλημμύρες των διαμερισμάτων για την επιδείνωση της κατάστασης. Αυτά τα προβλήματα, κι όχι η ίδια η προσάραξη, προκάλεσαν του θανάτους, σύμφωνα με την υπεράσπιση του.

Όλες οι ειδήσεις για το Costa Concordia εδώ

Διαβάστε ακόμα