Στο λιμάνι της Αίγινας θα ελλιμενιστεί το ιστορικό πλοίο των Βίκινγκς

Το «Saga Farmann» είναι ένα πλοίο-πλωτό μουσείο που έχει ναυπηγηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα των πλοίων των Βίκινγκς βασιζόμενο σε αρχαιολογικά ευρήματα. Για την κατασκευή του ακολουθήθηκε η παραδοσιακή τέχνη των Βίκινγκς ναυπηγών του 9ου αιώνα.

Το πλωτό μουσείο καταπλέει σε πολλά Ευρωπαϊκά λιμάνια για να ενημερώσει και να παρέχει πληροφορίες στο κοινό σχετικά με την ιστορία των Βίκινγκς, την πολιτιστική τους κληρονομιά καθώς και τις ναυτικές τους επιτεύξεις.

Οι Βίκινγκς ήταν ένας ναυτικός λαός από την Σκανδιναβία που μεταξύ 8ου – 11ου μ.Χ. αιώνα με ορμητήριο το Κάτεγατ (Kattegat) στα Σκανδιναβικά Φιόρδ έφτασαν στη Μεσόγειο την Γροιλανδία και ανακάλυψαν τις βόρειες ακτές της Αμερικής (Βίνλαντ) τέσσερεις αιώνες πριν τον Κολόμβο. Όλα αυτά τα κατάφεραν με τα θρυλικά ντράκαρ τα μεγάλα κωπήλατα ή ιστιοφόρα πλοία τους. Το ντράκαρ είχε μήκος περίπου 30 μ. πολύ λεπτό σχήμα, με πλώρη και πρύμνη ίσες μεταξύ τους και κυρτές προς τα πάνω. Δεν υπήρχε κατάστρωμα και είχαν ένα κατάρτι, στο κέντρο περίπου του σκάφους, με ένα μεγάλο τετράγωνο πανί. Χάρη σε αυτά τα πλοία οι Βίκινγκς έμειναν στην ιστορία ως ξακουστοί επιδρομείς και έμποροι. Οι σημερινοί Νορβηγοί, Σουηδοί, Δανοί και Ισλανδοί θεωρούν ότι είναι απευθείας απόγονοί τους.

Η Ευρωπαϊκή περιοδεία του «Saga Farmann» ξεκίνησε φέτος τον Μάιο από την Νορβηγία, μέσω του Ρήνου και του Δούναβη πέρασε στην Μαύρη Θάλασσα και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί ξεκίνησε η Μεσογειακή του Διαδρομή σε Τουρκία, Ελλάδα και Ιταλία. Το πλοίο ήταν στην Χίο το διάστημα 2-5/6/2024. Την περίοδο αυτή βρίσκεται στις Κυκλάδες (στην Σύρο και την Κύθνο) και το τριήμερο 26-28/6/2024 θα ελλιμενίζεται στην Παλαιά Προβλήτα της Αίγινας αφού πρώτα περάσει από την Ύδρα (20/6/2024), τις Σπέτσες (22/6/2024) και τον Πόρο (24/6/2024) τελικός του προορισμός στον Σαρωνικό θα είναι ο Φλοίσβος στις 28/6/2024 .

Άγης Νταλαγιάννης
saronicmagazine.gr

Διαβάστε ακόμα