Σύγκρουση ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου με φορτηγίδα στο Χιούστον

sugkrousi_ploiwn_sto_xiousto_

Μεγάλη θαλάσσια ρύπανση έχει προκληθεί κοντά στην πόλη του Τέξας, στο «κανάλι» του Χιούστον μετά από σύγκρουση ενός ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου με μια φορτηγίδα έμφορτη με 924.000 γαλόνια πετρελαίου, η οποία ρυμουλκείτο.

Όπως έγινε γνωστό από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ η σύγκρουση έγινε, το Σάββατο 22/3 απογευματινές ώρες (τοπική ώρα), οπότε ενημέρωσε ο πλοίαρχος του με ελληνόκτητου με σημαία Λιβερίας φορτηγού πλοίου «Summer Wind», που φέρεται ότι είναι ελληνόκτητο, ότι το πλοίο του συγκρούστηκε με μια φορτηγίδα την οποία ρυμουλκούσε το ρυμουλκό «Miss Susan».

Από την σύγκρουση δεν τραυματίστηκε κανένας από το 6μελές πλήρωμα του ρυμουλκού αλλά και από τα 2 μέλη του πληρώματος της φορτηγίδας. Ωστόσο, αργότερα από τις αναθυμιάσεις χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο δύο άτομα για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό δεν προκλήθηκαν ζημιές στο φορτηγό πλοίο αλλά η φορτηγίδα έχει μισοβυθιστεί και έχει σημειωθεί διαρροή στο φορτίο της.

Ωστόσο, είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή πόση ποσότητα πετρελαίου έχει χυθεί στην θάλασσα ενώ η γυαλάδα είναι εμφανής στο νερό.

Σύμφωνα με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ το ρυμουλκό διερχόταν από την πόλη του Τέξας με κατεύθυνση το Μπολιβάρ κατά την στιγμή της σύγκρουσης. Αμέσως ο ιδιοκτήτης του ρυμουλκού και της φορτηγίδας ενεργοποίησαν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και σε συνεργασία με την Ακτοφυλακή γίνονται προσπάθειες απορρύπανσης.

Η κίνηση των πλοίων έχει διακοπεί στο σημείο για να προχωρήσει η διαδικασία απορρύπανσης στην περιοχή, που θεωρείται σημαντικός βιότοπος.

Πάντως, ειδικοί εμφανίζονται σχετικά καθησυχαστικοί λέγοντας ότι πρόκειται για “μέτριας” επικινδυνότητας περιστατικό.

Σύμφωνα με τον Bruce Clawson, διευθυντή του τομέα Επειγόντων Περιστατικών του πόλης του Τέξας η φορτηγίδα είναι μερικώς βυθισμένη.

“Έχει έναν τύπο καυσίμου στη δεξαμενή, ένα πολύ βαρύ πετρέλαιο. Μερικά λίτρα από αυτά έχουν διαρρεύσει”, δήλωσε ο κ. Clawson για να προσθέσει ότι «δεν έχει περιοριστεί η διαρροή. Εργάζονται σε αυτό τώρα”.

Ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν τοποθετηθεί φράγματα και ότι η διαρροή εντοπίζεται στη μια από τις 4 δεξαμενές της φορτηγίδας.

Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ έχει ανοίξει και τηλεφωνική γραμμή για όσους θέλουν να θέσουν ερωτήματα για την διεκδίκηση αποζημίωσης από το συμβάν.

sugkrousi_ploiwn_sto_xiousto__

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα