Συνέδριο για την προώθηση του ΥΦΑ στην Ανατολική Μεσόγειο από το Poseidon Med II και το CYnergy στην Κύπρο

Δυο μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα, το POSEIDON MED II και το CYnergy, συνδιοργανώνουν στις 29 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό συνέδριο με τίτλο ΥΦΑ: σημείο συνάντησης για την Ναυτιλία, τις Μεταφορές και την Ενέργεια στην Κύπρο.

Σε μια περιοχή γεωπολιτικής σημασίας όπου το Υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) ολοένα κερδίζει έδαφος, το ετήσιο συνέδριο του POSEIDON MED II συναντά το CYnergy στην πρώτη του επίσημη παρουσίαση, σε μια διοργάνωση που θα αποτελέσει πλατφόρμα συζήτησης για την προώθηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κορυφαίοι ειδικοί, εκπρόσωποι διεθνών και κυβερνητικών οργανισμών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και διακεκριμένα στελέχη του χώρου της ναυτιλίας και της ενέργειας συναντώνται και αναπτύσσουν ένα γόνιμο διάλογο πάνω στις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις σχετικά με την υιοθέτηση του ΥΦΑ ως εναλλακτικού καυσίμου, θέτοντας στο επίκεντρο τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την πρώτη θεματική ενότητα, αφιερωμένη στις σύγχρονες εξελίξεις ως προς τη χρήση του ΥΦΑ στον ναυτιλιακό τομέα αναδεικνύοντας καινοτόμες πρακτικές και διεθνείς εμπειρίες, θα χαιρετίσει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Δρ. Στέλιος Χειμώνας θα ανοίξει τη δεύτερη θεματική ενότητα, η οποία θα παρουσιάσει τη δράση του προγράμματος CYnergy και το σχέδιο για τη δημιουργία εφοδιαστικής αλυσίδας στο νησί της Κύπρου, διερευνώντας τις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών συγκαταλέγονται: εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move & DG Energy) οι οποίοι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή διάσταση στη χρήση του ΥΦΑ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προσέλκυση επενδύσεων κ.α.

Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στη Λεμεσό στο Carob Mill Restaurants (Richard Ballroom). Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό κατόπιν εγγραφής στην ιστοσελίδα http://www.poseidonmedii.eu/news/PMII__CYnergy_conference.html

Σχετικά με τους διοργανωτές του Συνεδρίου
Το πρόγραμμα POSEIDON MED II αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ευρεία υιοθέτηση του ΥΦΑ ως ασφαλούς, περιβαλλοντικά φιλικού και βιώσιμου εναλλακτικού καυσίμου στη ναυτιλία, ωθώντας τις θαλάσσιες μεταφορές στην Ανατολική Μεσόγειο προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υλοποιείται σε τρεις χώρες –Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο-, και συμμετέχουν έξι ευρωπαϊκά λιμάνια (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα, Λεμεσός και Βενετία) και ο Τερματικός σταθμός ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα. Στο πρόγραμμα συνεργάζονται κορυφαίοι ειδικοί από τους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών για το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας ΥΦΑ.

Το πρόγραμμα CYnergy αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση για τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου διαμέσου του σχεδιασμού εφοδιαστικής αλυσίδας ΥΦΑ/ΦΑ και της εγκαθίδρυσης της αγοράς αναπτύσσοντας σημαντικές συνέργειες μεταξύ των τομέων της Ενέργειας και των Μεταφορών. Το πρόγραμμα επιχειρεί να θέσει τις βάσεις για την πράσινη ανάπτυξη της Κύπρου και την μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με στόχο την παροχή καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας για την Βιομηχανία, τις Μεταφορές και τον Οικιακό χρήστη. Οι εταίροι του προγράμματος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαρτίζονται από Ειδικούς των κλάδων της ενέργειας, των μεταφορών και των χρηματοοικονομικών, καθώς και από δημόσιους και κυβερνητικούς φορείς της Κύπρου και της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμα