Συναγερμός από μυστηριώδες φορτηγό πλοίο που ανατράπηκε προκαλώντας περιβαλλοντολογική καταστροφή στην Καραϊβική

Αξιωματούχοι από το νησί Τομπάγκο της Καραϊβικής προσπαθούν να καθαρίσουν μια πετρελαιοκηλίδα, ενώ την ίδια στιγμή ερευνούν το μυστηριώδες σκάφος που ανατράπηκε και προκάλεσε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή.

Η ρύπανση από το πετρέλαιο είναι στην θαλάσσια περιοχή στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, ενώ οι αρμόδιοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Η επιχείρηση καθαρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη την στιγμή που το πετρέλαιο συνεχίζει να ξεβράζεται στην ξηρά με την Ακτοφυλακή του Τρινιδάδ και Τομπάγκο να ερευνά το σκάφος. Η κυβέρνηση την κατατάσσει τώρα ως καταστροφή Βαθμίδας ΙΙ με την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης του Τομπάγκο (TEMA), την Αρχή Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες να συντονίζουν την προσπάθεια. Σύμφωνα με εικασίες, πιστεύεται ότι η καταστροφή από την ρύπανση θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και στην Βαθμίδα III μέχρι την Παρασκευή.

Το περιστατικό ξεκίνησε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, όταν οι αρχές έλαβαν αναφορές για ανατροπή ενός πλοίου. Σημείωσαν ότι δεν υπήρξε κλήση κινδύνου και η μετέπειτα έρευνα δεν βοήθησε ώστε να εντοπιστεί το πλήρωμα. Το πετρέλαιο από το πλοίο άρχισε γρήγορα να φτάνει στην ακτογραμμή.

Οι δύτες στάλθηκαν για να ερευνήσουν και να δουν το όνομα του πλοίο, το οποίο στην πρύμνη του έγραφε ότι είναι το Gulfstream, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να βρουν που είναι νηολογημένο. Άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες που έγιναν για αναγνωσθεί ο αριθμός IMO στην πρύμνη, λόγο της συνεχιζόμενης διαρροής λαδιού. Το όνομα του πλοίου δεν αντιστοιχεί στα διεθνή νηολόγια πλοίων.

Υπολογίζουν το μήκος του σκάφους στα 100 μέτρα και πιστεύουν ότι μετέφερε ξυλεία και άμμο. Οι δύτες ανέφεραν ότι φαίνεται να υπάρχει επίσης ζημιά στον κοντινό ύφαλο και ότι τμήματα της υπερκατασκευής του σκάφους αποκολλήθηκαν.

Δεν βρήκαν σημάδια ζωής στο πλοίο, αν και έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω έρευνες για να ερευνηθούν τα συντρίμμια. Οι εικασίες είναι ότι το πλοίο μπορεί να είχε εγκαταλειφθεί και να αφέθηκε να βυθιστεί. Το ίχνος της ζημιάς υποδηλώνει ότι το πλοίο παρασύρθηκε από τα νότια και μπορεί να σύρθηκε κατά μήκος του βυθού προτού να ακουμπήσει στον βυθό. Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι είχαν δει το πλοίο από την Τρίτη.

Οι ομάδες εργάζονταν όλη την ημέρα της Πέμπτης στο σημείο αναφέροντας ότι εστίασαν στον περιορισμό της ρύπανσης αναπτύσσοντας τα κατάλληλα αντιρρυπαντικά μέσα γύρω από το πλοίο.

Κατά μήκος των ακτών, εργάζονται 67 άτομα για τον καθαρισμό του πετρελαίου, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν το κοινό να μείνει μακριά από το νοτιοδυτικό Τομπάγκο. Μία από τις μεγάλες ανησυχίες είναι ότι το πετρέλαιο θα μολύνει τα ψάρια τροφική αλυσίδα.

Διαβάστε ακόμα