Συνεργασία 5 Ευρωπαϊκών ναυπηγείων για ανακύκλωση πλοίων

Πέντε ναυπηγεία ανακύκλωσης πλοίων που είναι εγκεκριμμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, καθώς υπέγραψαν κοινή συμφωνία για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ομίλου Ανακύκλωσης Πλοίων (ESR).

Πιο συγκεκριμένα, το γαλλικό λιμάνι του Μπορντώ, η Galloo με έδρα στη Βέλγιο, η Smedegaarden από τη Δανία, η ολλανδική Scheepssloperij Nederland και η ισπανική DDR σχεδιάζουν να συνεχίσουν την λειτουργία τους υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Ανακύκλωσης Πλοίων (ISRA).

“Ο πρώτος μας στόχος είναι να γνωστοποιήσουμε τις δυνατότητες ανακύκλωσης πλοίων στην Ευρώπη, η οποία σήμερα ανέρχεται σε ένα εκατομύριο τόνους”, δήλωσε ο πρόεδρος του ESR, Peter Wyntin, προσθέτοντας ότι “πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα ναυπηγεία-μέλη μας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πλοιοκτητών για την διάλυση των πλοίων τους. Το μήνυμά μας είναι σαφές. Ας κρατήσουμε τα πλοία με σημαία της ΕΕ στην Ευρώπη”.

Το ESR, το οποίο στοχέυει να ενώσει όλες τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις της πράσινης ανακύκλωσης, θα απευθυνθεί με ενωμένη φωνή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ σχετικά με την ανακύκλωση πλοίων.

Εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Shipbreaking Platform δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί “μια ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη εξέλιξη”, η οποία υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει την δυνατότητα να ανακυκλώνει τα πλοία της.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε λιγότερο από τρεις μήνες μετά την κατάρτιση της πρώτης εκδοχής της Ευρωπαϊκής λίστας εγκαταστάσεων ανακύκλωσης πλοίων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαίκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα ναυπηγεία που περιλαμβάνονται στην λίστα βρίσκονται στο Βέλγιο, την Δανία, την Γαλλία, την Λιθουανία,την Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Τα πρώτα 18 ναυπηγεία της λίστας προβλέπεται να έχουν αποκλειστική πρόσβαση στην ανακύκλωση πλοίων υπό την σημαία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τις αιτήσεις εκ μέρους ναυπηγείων τρίτων χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα αποφανθεί για την συμπερίληψή τους στην λίστα μέσα στο 2017.

Διαβάστε επίσης: Nέα σκανδαλώδη λίστα με τις χειρότερες πρακτικές διάλυσης πλοίων για το 2016

Διαβάστε ακόμα