Συνέρχεται από την κυβερνοεπίθεση που την “γονάτισε” η Maersk


Ο Δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός της A.P. Moller – Maersk ενημέρωσε ότι κατάφερε να περιορίσει τη μεγάλη κυβερνοεπίθεση που την ανάγκασε χθες να κλείσει τα συστήματα πληροφορικής σε πολλαπλές τοποθεσίες και επίλεκτες επιχειρηματικές μονάδες.

Ο επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος επλήγη από μια παγκόσμια κυβερνοεπίθεση με την ονομασία Petya στις 27 Ιουνίου 2017, δήλωσε ότι εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο τεχνικής ανάκαμψης με βασικούς IT συνεργάτες και παγκόσμιους οργανισμούς κυβερνοασφάλειας.

“Έχουμε κλείσει ορισμένα συστήματα για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε αυτό το σημείο που βρικσόμαστε οι επιχειρήσεις Maersk Oil, Maersk Drilling, Maersk Supply Services, Maersk Tankers, Maersk Training, Svitzer και MCI δεν επηρεάζονται επιχειρησιακά”, ανέφερε η Maersk, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο συνέχισης των επιθέσεων.

Επιπλέον, η εταιρεία δήλωσε ότι τα πλοία της Maersk Line είναι υπό έλεγχο, ικανά να επικοινωνούν και τα πληρώματα είναι ασφαλή, ενώ 17 τερματικά APM επηρεάστηκαν σε μερικά λιμάνια, ανάμεσα στα οποία και το Ρότερνταμ

“Συνεχίζουμε να αξιολογούμε και να διαχειριζόμαστε την κατάσταση, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας από την παρούσα κατάσταση. Τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας υλοποιούνται και μπαίνουν σε προτεραιότητα”, σύμφωνα με τον ναυτιλιακό κολοσσό.

Πάντως ο συνολικός αντίκτυπος στις δραστηριότητες του ομίλου Maersk βρίσκεται ακόμα υπό αξιλόγηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος, η Maersk συνεργάστηκε με την αμερικανική τεχνολογική εταιρία International Business Machines Corporation (IBM) και τη Microsoft Corp. πάνω στην ψηφιοποίηση των συστημάτων της.

Πέρα από την Maersk θύματα της “μεγάλης κυβερνοεπίθεσης” Petya υπήρξαν ο ρωσικός πετρελαϊκός γίγαντας, Rosneft, που αποφάσισε να σταματήσει την εξόρυξη πετρελαίου, χρησιμοποιώντας εφεδρικό σύστημα λειτουργίας, καθώς και αρκετές εμπορικές τράπεζες όπως και ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες της Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμα