Τα αλλεπάλληλα μπλακ άουτ στρέφουν την Γκάνα στα πλοία παραγωγής ενέργειας

Karadeniz Holding'in yeni enerji gemilerini uğurlama töreni
Με την ελπίδα να αντιμετωπιστούν τα χρόνια black outs που ταλανίζουν την Γκάνα, ένα πλοίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έφτασε στο κύριο λιμάνι της χώρας, την Κυριακή καλωσορίστηκε παραδοσιακά με τους αρχηγούς των φυλών να ρίχνουν αλκοόλ στο χώμα, αλλά και επίσημα από τον υπουργό Ενέργειας Kwabena Donkor,

Το πλοίο παραγωγής ενέργειας Aysegul Sultan, θα πρέπει να συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και είναι η πρώτη από τις δύο μονάδες που θα παρέχουν συνολικά 450 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο μιας 10-ετής σύμβαση.

“Είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να τερματισθούν οι διακοπές ρεύματος και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία μας”, δήλωσε ο τελευταίος καθώς η ενέργεια έχει γίνει ένα “καυτό” πολιτικό ζήτημα. Ο θυμός για τις διακοπές ρεύματος, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 24 ώρες κάθε φορά, απειλεί τις ελπίδες επανεκλογής του Προέδρου John Mahama το επόμενο έτος, που έχει υποσχεθεί να τερματίσει τις διακοπές ρεύματος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση έκλεισε συμφωνία με το πλοίο της ανεξάρτητης τούρκικης εταιρείας παραγωγής ενέργειας Karpowership να παράγει 235 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά, προκειμένου να αντισταθμιστεί ένα εθνικό έλλειμμα εφοδιασμού περίπου 500 μεγαβάτ. “Αυτή είναι μόνο μια παράμετρος της λύση μας, αλλά είναι μια πολύ χρήσιμη παράμετρος”, δήλωσε ο Donkor στο Reuters από το λιμάνι της Tema, ανατολικά της πρωτεύουσας Άκρα.

Οι διακοπές ρεύματος, συνεχίζονται αμείωτες εδώ και τρία χρόνια, λόγω ενός πλήθους παραγόντων, όπως η έλλειψη βροχής για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός, η αναποτελεσματικότητα και η μακροπρόθεσμη αποτυχία να αυξηθεί το μέγεθος της ηλεκτρικής παραγωγής του δικτύου.

Η Γκάνα μέχρι πρόσφατα ήταν μια χώρα που αγαπούσαν οι επενδυτές, με την οικονομία της να αναπτύσσεται έντονα εδώ και χρόνια μέσω των εξαγωγών της σε χρυσό, κακάο και λάδι. Όμως οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων παγκοσμίως έβαλαν φρένο σε αυτή την ανάπτυξη και ανάγκασαν τον Απρίλιο την κυβέρνηση να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Donkor ενημέρωσε ότι ένα επιπλέον πλοίο ανεφοδιασμού που θα προσφέρει άνω των 250 μεγαβάτ καταφθάνει τον επόμενο μήνα από τον ανεξάρτητος παραγωγό με έδρα το Ντουμπάι Africa and Middle East Resource Investment. Τα άλλα έργα θα πρέπει να παρέχουν περίπου 1.000 μεγαβάτ από το επόμενο έτος που θα δώσουν στην Γκάνα το απαιτούμενο απόθεμα ενέργειας, πρόσθεσε ο Donkor.

Διαβάστε ακόμα