Τα πληρώματα εγκαταλείπουν τα πλοία που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Ουκρανία

Πολλές πλοιοκτήτριες εταιρείες έχουν αρχίσει να ζητούν από τα πληρώματα τους να εγκαταλείψουν τα πλοία τους που έχουν κολλήσει στα ανοικτά των ακτών της Ουκρανίας, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της έφτασε στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας.

Η Μ.Τ. Η Maritime εκκένωσε 22 Φιλιππινέζους ναυτικούς από το δεξαμενόπλοιο MTM Rio Grande, αφήνοντας το πλοίο ακυβέρνητο και αγκυροβολημένο στο λιμάνι Nika-Tera στην Ουκρανία, ανέφερε η εταιρεία σε απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήματα. Το πλήρωμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία και περιμένει πτήση επιστροφής στις Φιλιππίνες.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας έκλεισαν στις 24 Φεβρουαρίου, όταν τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν την εισβολή τους. Τουλάχιστον πέντε από τα 140 πλοία που έχουν κολλήσει στα ύδατα της χώρας έχουν χτυπηθεί από ρουκέτες και βόμβες, σκοτώνοντας έναν ναυτικό από το Μπαγκλαντές.

Καθώς οι σκληρές μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε πόλεις της Ουκρανίας – βασικός εξαγωγέας σιτηρών – οι πλοιοκτήτες παλεύουν με τη μείωση των προμηθειών στα πλοία και την πιθανότητα ενός παρατεταμένου πολέμου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την περιοχή. Αυτό αναγκάζει ορισμένους πλοιοκτήτες να ζητήσουν από το πλήρωμά τους να εγκαταλείψει τα πλοία.

Περισσότεροι από 1.000 ναυτικοί υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε πλοία που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία, με κάποια εξ αυτών των πλοίων να είναι φορτωμένα. Τα πλοία – στα οποία περιλαμβάνονται δεξαμενόπλοια, φορτηγά πλοία και ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων – δεν μπορούν να φύγουν επειδή δεν υπάρχουν πιλότοι στο λιμάνι για να τα βγάλουν εν μέσω κινδύνου από πυραύλους και υποβρύχιες νάρκες.

Διαβάστε ακόμα