Τελετή παράδοσης – παραλαβής Υπουργείου Ναυτιλίας

dritsas_upourgos_nautilias_

Μοναδικές προσφορές ξενοδοχείων και ταξιδιών με εξαιρετικές εκπτώσεις!

Τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ο νέος Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γεώργιος Σταθάκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, παρουσία του παραδίδοντος Υπουργού Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Παρόντες στην τελετή ήταν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου, οι πολιτικοί υπάλληλοι και εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, των Ναυτεργατικών Σωματείων και των Εφοπλιστικών Ενώσεων, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Δικαστικών Αρχών, καθώς και αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο νέος Υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Γεώργιος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε: “Είναι μεγάλη μου χαρά και συγκίνηση να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση σήμερα, όχι μόνο επειδή η οικογένεια μου και η ζωή μου ήταν πάντα δεμένη με τη θάλασσα αλλά και επειδή θεωρώ ότι πραγματικά αυτός ο χώρος εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που αποτελούσε πάντα η Ελλάδα. Μια Ελλάδα της θάλασσας των ανοιχτών ναυτικών κοινοτήτων, του Αιγαίου, μια ατέλειωτη υδάτινη πολιτεία την έχουν χαρακτηρίσει κάποιοι φίλοι μας, και αυτή την μοναδικότητα επαναλαμβάνω, είναι πολύ συγκινητικό που σήμερα από τη θέση του αρμόδιου Υπουργού καλούμε να βρίσκομαι εδώ.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ευθέως ότι αυτή η αυτοτέλεια του Υπουργείου θα παραμείνει αδιαπραγμάτευτη. Η ένταξη στο ευρύτερο σχήμα της ανάπτυξης έρχεται να τονώσει τις διασυνδέσεις της ναυτιλίας με άλλα και πολλά πλεονεκτήματα που μπορούμε να έχουμε ως οικονομία, αυξάνοντας το ειδικό βάρος και το ρόλο της και όχι να υποβαθμίσει ή να υποτιμήσει ή να αφαιρέσει οτιδήποτε από ένα Υπουργείο το οποίο συμμερίζομαι απόλυτα με αυτά που είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι εξαίρετο που έχει εξαιρετικό δυναμικό, έχει ανθρώπους που το υπηρέτησαν το υπηρετούν με εξαιρετική αξιοσύνη και αυτό ισχύει βεβαίως και για το Λιμενικό Σώμα την καρδιά αυτού του Υπουργείου. Ερχόμαστε για να λύσουμε προβλήματα και όχι για να δημιουργήσουμε προβλήματα. Πρόθεσή μας είναι σε ένα τόσο πολυσύνθετο Υπουργείο να βελτιώσουμε τα πράγματα, να επιλύσουμε προβλήματα, που έχουν προκύψει πρωτίστως σε μια οικονομία η οποία έχει μαζική ανεργία, έχει προβλήματα μαζικής απαξίωσης δεξιοτήτων, επιχειρηματικότητας και δυνατοτήτων στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα και αλλού, προβλήματα συγκοινωνιών, θαλάσσιων συγκοινωνιών σε ένα τόσο σύνθετο περιβάλλον. Σε κάθε ένα από αυτά, η θέση μας είναι απλή, θα υπάρχει διάλογος, θα υπάρχει συζήτηση, θα υπάρχει η καλύτερη δυνατή αναζήτηση λύσεων με τον τρόπο που να δίνει πραγματικά μια διέξοδο και μια προοπτική.

Η δυναμική της ναυτιλίας είναι τεράστια, σας υπενθυμίζω για πολλοστή φορά ότι 1 στα 3 ευρώ που έρχεται ως συνάλλαγμα στην χώρα προέρχεται από την ναυτιλία. Δεύτερον, η ναυτιλία κατέχει μια στρατηγική θέση στο διεθνή χώρο, αναντικατάστατη, ανταγωνίζεται επιτυχώς σε πολύ έντονες συνθήκες και τις άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις διεθνείς ανταγωνιστικές δυνάμεις. Άρα ο στρατηγικός χώρος είναι αδιαπραγμάτευτος, συνεπώς η αρωγή και η στήριξη πρέπει να έχει σαφώς την διατήρηση και την ενίσχυση αυτής της σχέσης που έχει την διεθνή αγορά. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνω 2-3 θεμελιακά πράγματα που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου. Αναφορικά με τη ναυτική εκπαίδευση, εμείς επιμένουμε ότι χρειάζεται μια μεγάλη αναβάθμιση στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση.
Δεύτερον στις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές και τρίτον φυσικά και μοιραία ότι η ναυτιλία πρέπει να αποτελέσει ένα πόλο γύρω από τον οποίων να αυξηθούν οι διασυνδέσεις με την εγχώρια οικονομία και εκεί μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Το ίδιο ισχύει και για την ακτοπλοΐα, πρέπει να βρούμε λύσεις βιώσιμες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συμπολιτών μας στα νησιά και ταυτόχρονα να δίνει μια τεράστια δυναμική στην τοπική ανάπτυξη, στο νησιωτικό μας κόσμο. Και το ίδιο ισχύει τέλος, για τα θέματα των λιμενικών υποδομών. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα δουλέψουμε με κάθε τρόπο τη δυνατότητα της Ελλάδας να είναι ένας διεθνής κόμβος μεταφορών και από ένα σημείο και πέρα να έχει υποστηρικτικές δραστηριότητες. Ο τρόπος και οι διαδικασίες θα είναι διαφορετικός από τη στρατηγική και τις διαδικασίες που είχαν επιλεγεί μέχρι εδώ. Αλλά θα βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι, οι καλύτερες διαδικασίες να παίξει αυτό το ρόλο η λιμενική υποδομή της χώρας, ως χώρος τεράστιας εμβέλειας για να μπορεί να διακινεί το διεθνές εμπόριο.
Σας υπενθυμίζω και κλείνω με αυτό, έχουμε αμέριστη εμπιστοσύνη σε αυτό το Υπουργείο στο ανθρώπινο δυναμικό του έχει ανθρώπους με αξιοσύνη, δουλεύουν τόσο καιρό για το καλό της ναυτιλίας. Σε αυτούς υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα υπηρέτες. ”
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας με τη σειρά του τόνισε τα εξής: “Θα σας ζητήσω να κατανοήσετε την συγκίνησή μου, ένας Πειραιώτης από τα γεννοφάσκια του, σε αυτό το όχι μόνο Πειραιώτικο Υπουργείο, Υπουργείο της θάλασσας, αλλά που συνδέεται προφανέστατα με την πόλη μας, με το λιμάνι μας με όλη την πειραιώτικη διαδρομή. Και ταυτόχρονα οι διαδρομές των αγώνων για την ναυτοσύνη για τα δίκαια των εργαζομένων στη θάλασσα, για την πολιτική των ανοιχτών οριζόντων, για την πολιτική της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της συναδέλφωσης και στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς όλων των δυνάμεων της εργασίας και της προόδου. Με αυτή τη συγκίνηση καταθέτω την οδύνη μου για τους νεκρούς της τραγωδίας των στελεχών της Ελληνικής Αεροπορίας από το τραγικό συμβάν στην Ισπανία και θέλω να σας καλέσω πέρα από την προβλεπόμενη αναφορά και την τήρηση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη τους να στείλουμε μαζί με την οδύνη, την εκτίμησή μας και την συμπαράστασή μας στις οικογένειες και σε όλη την οικογένεια της Ελληνικής Αεροπορίας. Είναι άλλωστε νωπές ακόμα οι μνήμες για μια άλλη οδυνηρή περιπέτεια στην οποία ενεπλάκησαν και άξια ανταποκρίθηκαν τα στελέχη και οι διασώστες του Λιμενικού Σώματος. Αναφέρομαι στην πρόσφατη θαλασσινή τραγωδία στα ανοιχτά των Αδριατικών ακτών.

Κύριε απερχόμενε Υπουργέ, φίλε Γιώργο Σταθάκη νέε Υπουργέ Οικονομίας, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Τουρισμού, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, απευθύνομαι προς όλα τα στελέχη, γυναίκες και άντρες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κυρίες και κύριοι Πολιτικοί Υπάλληλοι, κύριε Αντιπεριφερειάρχα, κ. Περιφερειάρχα Πειραιά και νήσων, κ.κ.Βουλευτές, συνάδελφοι νεοεκλεγέντες και νεοεκλεγείσες, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας στο χώρο της ναυτιλίας, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του χώρου της εργασίας στο χώρο της ναυτιλίας και του παραγωγικού δυναμικού, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του Τύπου για θέματα της ναυτιλίας, Πειραιώτισσες και Πειραιώτες, φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, ελπίζω να μην άφησα τίποτα απ’ έξω από αυτό το δυναμικό που σήμερα με έναν πολύ εντυπωσιακό τρόπο δίνει το παρόν του σε αυτή την τελετή παράδοσης και παραλαβής επικυρώνοντας την μεγάλη σημασία που έχει η καμπή αυτή για την πατρίδα μας, για το έθνος μας, για το λαό μας, για την κοινωνία μας και για την ναυτιλία μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συγκινητική παρουσία σας. Θα είναι δύναμη για τη συνέχεια και θέλω ευθύς εξαρχής να ξεκαθαρίσω ότι αυτό το Υπουργείο, το Υπουργείο της Ναυτιλίας όπως ήδη ο Υπουργός ο κ. Γεώργιος Σταθάκης το ξεκαθάρισε, ως προς την αυτοτέλειά του όχι μόνο αυτό θα ισχύσει αλλά θα ισχύει η απόφαση της νέας κυβέρνησης για τον απόλυτο σεβασμό και την αναβάθμιση στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και στην αναβάθμιση του Αρχηγείου. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και κάποια είναι αναγκαία διότι το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει να παίξει πολύ σπουδαίο ρόλο. Όσο περισσότερο αποκτά την αυτοπεποίθηση και την αυτοτέλεια της δικής του δομής, της δικής του ιεραρχίας και της δικής του ευθύνης απέναντι στους στόχους που αναλαμβάνει.

Θέλω επίσης να αποσαφηνίσω ευθύς εξ αρχής ότι αυτό το Υπουργείο θα είναι ένα Υπουργείο ανοιχτό στον κόσμο της ναυτιλίας, στον κόσμο της θάλασσας, στον κόσμο των δραστηριοτήτων της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. Θα είναι ανοιχτό ισότιμα, θα είναι ανοικτό με διαφάνεια, θα είναι ανοικτό χωρίς ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση κανενός, με απόλυτη δικαιοσύνη, με απόλυτη διαφάνεια, με απόλυτη ισοτιμία και ισονομία έναντι όλων και με σεβασμό σε αυτούς που πραγματικά αφορούν τα θέματα αυτά του Υπουργείου. Πρώτιστο στο μέλημά μας και πρώτη στη σκέψη μας είναι μια λέξη που πολλοί από μας την χρησιμοποιούμε συχνά αλλά που πρέπει να μπει στο κέντρο του προβληματισμού μας: Ελλάδα- ναυτοσύνη. Κινδυνεύει η ναυτοσύνη στη χώρα μας, κινδυνεύει από τις εξελίξεις ο λαός μας να μην χαρακτηρίζεται από αυτό που έχει χαρακτηριστεί επί πολλές δεκαετίες, ως λαός ναυτικός. Εάν δε δούμε ως πρώτιστη υποχρέωση αυτού του Υπουργείου και όλης της κοινότητας που συνδέεται με τη ναυτιλία το ζήτημα της ανεργίας των ναυτικών, τότε δεν μπορούμε να οργανώσουμε και να συγκροτήσουμε καμιά πολιτική πραγματικά παραγωγική, καμιά πολιτική πραγματικά δημιουργική.

Θέλω να κάνω μια αναφορά για την Ελλάδα, για τη χώρα μας, για τα νησιά μας, για τον Πειραιά και για πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπου ο ναυτικός χαρακτήρας του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι μόνο μια παραγωγική παράδοση είναι μια ιστορική και πολιτισμική παράδοση. Ο Αϊ Νικόλας, η ναυτική λογοτεχνία, οι μεγάλες παραδόσεις, οι μεγάλες δοξασίες, όλα αυτά είναι σύνοικα με τη συγκρότηση όχι μόνο της ψυχοσύνθεσης αλλά και της ιδιαίτερης ταυτότητας του ελληνικού λαού. Είναι αδιανόητο στο όνομα οποιονδήποτε ευρωπαϊκών ή ελληνικών εξελίξεων να υποβαθμιστεί, όπως έχει συμβεί σε μεγάλο βαθμό, ο ναυτικός χαρακτήρας του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας η ταυτότητα της ναυτοσύνης εκεί λοιπόν είναι το μεγάλο θέμα. Το καμπανάκι που έχει κτυπήσει πολύ καιρό τώρα. Σας καλώ όλους τους παράγοντες της ναυτιλίας σε μια μεγάλη συστράτευση για να σταματήσουμε τη πρωιούσα αποξένωση της ελληνικής κοινωνίας από τη ναυτιλία και τη ναυτοσύνη και αντίθετα να επαναφέρουμε σε τροχιά κίνησης μια δυναμική διαδικασία ενίσχυσης του ναυτικού χαρακτήρα, της ναυτικής ταυτότητας της ελληνικής κοινότητας. Δεν θα μιλήσω προγραμματικά, ήδη ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά σε κάποια πολύ σημαντικά θέματα. Στις προγραμματικές δηλώσεις θα δώσουμε με επιμέλεια και με ιεράρχηση τις βασικές μας συντεταγμένες της πολιτικής μας. Περιμένουμε όλους τους φορείς που εμπλέκονται με την ναυτιλία σε μια σταθερή ανοικτή συστηματική συνεργασία. Δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί, δεν θα υπάρξουν αυθαιρεσίες είναι αναγκαία η συμμετοχή όλων.

Θέλω πριν κλείσω αυτό το χαιρετισμό μου να κάνω κάποιες συγκεκριμένες αναφορές σε πολύ χρήσιμα ζητήματα. Όλη η ναυτιλιακή κοινότητα, αλλά και όλη η πειραϊκή κοινότητα και η αυτοδιοίκηση και ο χώρος της εργασίας αλλά και όλοι οι φορείς της ναυτιλίας είδαν με πολύ μεγάλη επιφύλαξη ή με και πολύ μεγάλο αρνητισμό και διαφωνία την εξέλιξη για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ σε ιδιώτες, και εναντιώθηκαν σε αυτό. Έχει καταγραφεί αυτό στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η κυβέρνηση έρχεται να δικαιώσει την άποψη, την κατατιθέμενη άποψη και τεκμηριωμένη άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας όχι μόνο των πολιτών αλλά και όλων των φορέων που εμπλέκονται με τη ναυτιλία στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα. Οι Οργανισμοί Λιμένα Θεσσαλονίκης και Λιμένα Πειραιά πρέπει να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, γιατί αυτό πραγματικά μπορεί να αποτελέσει τη βάση και την προϋπόθεση για μία παραγωγική ανασυγκρότηση επωφελεία και της χώρας μας και του λαού μας και της κοινωνίας μας και της εθνικής οικονομίας. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε πολύ σοβαρές δυνατότητες συνεργασιών και αξιοποίησης πολλαπλών προτάσεων συζητήσεων και από αύριο κιόλας αυτή την πορεία.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση όπως είπε και ο Γιώργος Σταθάκης δεν έρχεται για να δημιουργήσει προβλήματα, έρχεται για να λύσει προβλήματα. Καθετί που έχει εγκατασταθεί με συμβάσεις στη χώρα μας δεν μπορεί παρά να είναι καταρχήν σεβαστό. Ιδιαίτερα για τα ζητήματα που αφορούν στην με πολλές κριτικές από την πλευρά μας και εναντιώσεις συμφωνημένη παραχώρηση του τμήματος εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού του Πειραιά στην εταιρεία κινεζικών συμφερόντων COSCO. Εμείς θέλουμε να πούμε ότι σεβόμαστε τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος. Έχουμε την άποψή μας για τις επενδύσεις και τις συμβάσεις. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να κυριαρχεί το δημόσιο συμφέρον, πρέπει κάθε τέτοια σύμβαση να ανταποκρίνεται πρωτίστως στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και με αυτό το κριτήριο πορευόμαστε. Το πρώτιστο ζήτημα είναι ότι για μας τέτοιου είδους κεντρικού και στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνίες εντάσσονται στο στόχο αναβάθμισης των διακρατικών συμφωνιών, των σχέσεων της χώρας μας με κάθε χώρα πέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιδιώκουμε συστηματική αναβάθμιση των σχέσεών μας με την Κίνα, όπως και με άλλες χώρες στην κατεύθυνση προώθησης λύσεων και συμφωνιών αμοιβαίου συμφέροντος.

Ανοιχτοί ορίζοντες λοιπόν για τη νέα κυβέρνηση η αναβάθμιση των σχέσεων και με το κινέζικο κράτος και τον κινέζικο λαό, την κινέζικη οικονομία, αλλά και όχι μόνο, αλλά και με πολλές άλλες χώρες. Αυτό είναι σήμερα το απολύτως αναγκαίο. Να σταλούν μηνύματα και θέλω να βεβαιώσω ότι με αυτή την κυβέρνηση και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν θα αιφνιδιαστούν ποτέ. Δεν θα αντιμετωπίσουν αυθαίρετες επιλογές. Θα μπορούν να είναι βέβαιοι ότι η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η ιεράρχηση των αναγκών θα γίνεται πάντα σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες προσωπικές και οικογενειακές που αντιμετωπίζουν και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αλλά και το πολιτικό προσωπικό. Στηριζόμαστε στο ανθρώπινο δυναμικό, δεν θεωρούμε το ανθρώπινο δυναμικό αναλώσιμο, αντίθετα θεωρούμε το ανθρώπινο δυναμικό πρώτη παραγωγική πτυχή της χώρας μας και πάνω σε αυτή στηρίζουμε και την παραγωγική ανασυγκρότηση αναβάθμιση και της κοινωνίας και της οικονομίας.

Με αυτές τις σκέψεις καταλήγω ότι για μας για όλη μας την πολιτική η ναυτιλία θα αποτελέσει όπως μπορεί και της αξίζει τον κύριο πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας. Η λέξη κλειδί για όλη αυτή την προσπάθεια να είναι μία: η δημοκρατία, και με αυτήν την κατεύθυνση θέλω να πιστεύω ότι μία νέα μέρα ξεκινά για τον τόπο μας, για την πόλη μας, για τον Πειραιά, για τη ναυτιλία, για τη χώρα μας, μια εποχή αξιοπρέπειας, εμπιστοσύνης στις δυνάμεις μας, αξιοποίησης των συνδεκτικών πλεονεκτημάτων που έχει ο λαός μας η κοινωνία μας και η χώρα μας. Μια δυνατότητα πραγματικά να βγούμε από την κρίση να βγούμε από αυτές τις οδύνες της τελευταίας πενταετίας, όχι μόνο νικητές αλλά και πραγματικά αλλαγμένοι επί τω βελτίω σε σχέση με νοσηρότητες που παρουσίασε και η κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα είναι η ώρα για μια μεγάλη αναγέννηση σε αυτόν τον τόπο. Η ναυτιλία ανθεί μπροστά σε αυτή την προσπάθεια”.

Από τη πλευρά του, ο απερχόμενος Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην ομιλία του τόνισε: “Κύριε Υπουργέ Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ Ναυτιλίας και Αιγαίου, θέλω να σας καλωσορίσω στον Πειραιά και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και θέλω να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία στα καθήκοντα που αναλαμβάνετε. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς, όλα τα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, όλους τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου, όλους τους ναυτικούς, όλους τους νησιώτες με τους οποίους συνεργαστήκαμε το τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Και έχω την τιμή, κάνοντας έναν πολύ σύντομο απολογισμό να αισθάνομαι πάρα πολύ ευτυχής για το έργο που παραδίδουμε. Αισθάνομαι πάρα πολύ ευτυχής γιατί καταρχάς με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταφέραμε να αλλάξουμε στρατηγική μέσω της Διακήρυξης των Αθηνών στην Ευρώπη απέναντι στη ναυτιλία και να βάλουμε τους στόχους της διατήρησης της ναυτιλιακής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ως κυρίαρχο σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Παράλληλα προχωρήσαμε σε μία εκ βάθρων αναδιοργάνωση του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία πάντοτε με το Αρχηγείο και όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς του Λιμενικού Σώματος. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το Υπουργείο έχει ένα σύγχρονο Οργανισμό, το Λιμενικό Σώμα έχει αλλάξει δομή, την πρώτη σε τόσο μεγάλο βαθμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια παρουσίας, τρόπο λειτουργίας, με την έκδοση όλων των απαραιτήτων κανονιστικών διατάξεων και διαταγμάτων ώστε να ανταποκρίνεται στον πολυσχιδή του ρόλο με επάρκεια και βέβαια ανταποκρινόμενοι στις σύγχρονες προκλήσεις. Παράλληλα αξιοποιήσαμε κάθε ευρωπαϊκό πόρο που βρισκόταν στη διάθεση μας, καθώς και κάθε ευγενική χορηγία και προσφορά, από την ναυτιλιακή κοινότητα αλλά και από όλη την ελληνική κοινωνία. Και έτσι ολοκληρώσαμε ένα πρόγραμμα εξοπλισμού που ξεπερνάει τα 75 εκατ. ευρώ, άλλωστε πάρα πολλά από αυτά τα καινούργια εργαλεία που έχει στη διάθεση της το Λιμενικό Σώμα, έχουν ήδη παραδοθεί, ενώ υπολείπεται η παράδοση των μεγάλων πλωτών μέσων, έξι περιπολικά και ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης, τα οποία βρίσκονται στη τελευταία φάση της κατασκευής τους και θα παραδοθούν προς τον Ιούνιο. Αξιοποιήσαμε όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους για το Υπουργείο Ναυτιλίας και συγκροτήσαμε την υπηρεσία συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, που φιλοδοξούμε και ελπίζω να διατηρήσει την αυτοτέλεια της και έτσι να γίνει ο βασικός μοχλός για την αξιοποίηση των 250 εκατομμυρίων, που είναι γραμμένα στον προϋπολογισμό, αφού για πρώτη φορά, η ναυτιλία εντάσσεται μέσα στις δράσεις που θα υποστηριχθούν από ευρωπαϊκά προγράμματα. Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό, γιατί χωρίς την δικιά του παρέμβαση, δεν θα είχε γίνει αυτή η εγγραφή των πιστώσεων στο νέο προϋπολογισμό. Αντιμετωπίσαμε πολυσχιδή φαινόμενα εγκληματικότητας, με σημαντικές επιτυχίες και θέλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη, ιδιαίτερα τα στελέχη που ασχολούνται με την Ασφάλεια, για τις μεγάλες επιτυχίες, στο τομέα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, του λαθρεμπορίου, των καπνικών προϊόντων, αλλά βέβαια να ευχαριστήσω πάνω από όλα όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στα σύνορα και αντιμετωπίζουν με ανθρωπιά, πάνω από όλα, αλλά και με σεβασμό στις ευρωπαϊκές συνθήκες, τηρώντας το απαράκλητο δόγμα το οποίο υπηρετήσαμε όλο αυτό το διάστημα, το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, γιατί το δόγμα το οποίο υπηρετήσαμε , ήταν ότι τα σύνορα μας, δεν είναι ανοιχτά για την παράνομη είσοδο ξένων στη χώρα, παράλληλα όμως υπηρετήσαμε το δόγμα ότι δεν διακινδυνεύουμε καμία ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και για αυτό βελτιώσαμε πάρα πολύ τις συνθήκες υποδοχής, δεσμεύσαμε πόρους από ευρωπαϊκά κονδύλια για την δημιουργία υποδομών σε κάθε νησί για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, των προσφύγων και των μεταναστών και βέβαια δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρχει, στο μέλλον καλύτερη επιτήρηση των θαλασσίων μας συνόρων. Προχωρήσαμε, στην αναδιοργάνωση σε ένα βαθμό της ναυτικής εκπαίδευσης. Σήμερα όλες οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού επισκευάζονται, αν δεν έχει ολοκληρωθεί η επισκευή τους, ενώ προχωράνε οι διαγωνισμοί για νέο εξοπλισμό. Και οφείλω να ευχαριστήσω και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και τους παράγοντες της ναυτιλίας, για τις ευγενικές τους χορηγίες ενώ για πρώτη φορά, υλοποιείται μετά από δεκατρία χρόνια μετά την νομοθέτηση της, η ίδρυση των ναυτικών κέντρων κατάρτισης, των ιδιωτικών. Το 2014 κύριοι Υπουργοί, ήταν ένας χρόνος πολύ καλός για την ελληνική ναυτιλία. Αυξήθηκαν όλοι οι δείκτες, αυξήθηκε κατά 27 % η εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος στη χώρα , αυξήθηκαν τα πλοία σε ελληνική σημαία, αυξήθηκαν τα πλοία υπό ελληνική πλοιοκτησία. Και θα ήθελα να πω ότι μέσα σε αυτή την περίοδο, καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της ναυτιλιακής κοινότητας και να υπογράψουμε μαζί τους μία συμφωνία, για 420 εκ. αύξηση της φορολογίας, μέσα από το πρακτικό της οικειοθελούς συνεισφοράς. Παράλληλα θέλω να σας πω ότι επιβάλαμε φόρους για πρώτη φορά, όχι μόνο στα πλοία τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία, αλλά σε όλα τα πλοία των οποίων η διαχείριση τους γίνεται από τον Πειραιά και ήδη φορολογούνται υποχρεωτικά περίπου 3.800 πλοία, ενώ μέσα από την οικειοθελή συνεισφορά άλλα 420 επιπλέον εκατ. θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, τα επόμενα τρία χρόνια. Αυξήθηκαν τα μεγέθη του ναυτικού τουρισμού, του ναυτιλιακού τουρισμού, του θαλάσσιου τουρισμού. Δεκατρία τοις εκατό αύξηση στα κρουαζιερόπλοια μόνο τη χρονιά που πέρασε, ενώ είδαμε μια κοσμογονία στο χώρο του yachting, όταν ετέθη σε ισχύ για πρώτη φορά το καινούριο θεσμικό πλαίσιο που κυρώθηκε από τη Βουλή πέρυσι τον Απρίλιο, και είδαμε μία δραματική αύξηση ιδιαίτερα στη φιλοξενία των mega yachts. Φέτος μετά από πέντε χρόνια κρίσης, ύφεσης, μετά από πέντε χρόνια σωρευμένων ζημιών που έπληξαν τον κλάδο της ακτοπλοΐας, είδαμε για πρώτη πάλι φορά να σημειώνονται λειτουργικά κέρδη σε όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις τις οποίες κάναμε για την καλύτερη λειτουργία του κλάδου, παράλληλα βελτιώνοντας τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις ιδιαίτερα τη σύνδεση του βορείου Αιγαίου με τη βόρεια Ελλάδα, πράγμα το οποίο έχει αναγνωριστεί και από το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές. Και νομίζω οποιεσδήποτε λογικές, θα μου επιτρέψετε να το πω, κρατικοποίησης του συγκεκριμένου κλάδου, θα φέρουν πίσω την θετική προοπτική που υπάρχει για το συγκεκριμένο κλάδο, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά μετά τη σημαντική μείωση των τιμών των καυσίμων. Τέλος προχωρήσαμε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορούν τα λιμάνια και την αξιοποίηση της λιμενικής υποδομής. Μόλις προχθές ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή της δυτικής προβλήτας 3 στο λιμάνι του Πειραιά, μία επένδυση 230 εκατ. Ευρώ, την οποία θεωρούμε κορωνίδα προσπαθειών για την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά και κατοχύρωσή του ως του κορυφαίου λιμανιού στη Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να μην διαταράξουμε τη σχέση, την οποία έχει αναπτύξει η χώρα μας της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα. Και δεν είναι φρόνιμο μια συμφωνία που άρχισε ήδη από προχθές να υλοποιείται μετά την ψήφισή της στη Βουλή να μπει πάλι στις καλένδες οποιασδήποτε αναδιαπραγμάτευσης που θα σημάνει ανασφάλεια στο επενδυτικό περιβάλλον. Το ίδιο προχωρήσαμε και με τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης, τόσο του ΟΛΠ, όσο και του ΟΛΘ. Το 2013 όταν ανέλαβα Υπουργός Ναυτιλίας σε μία συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια ζητήσαμε από όλους τις εταιρείες κρουαζιεροπλοίων, προτάσεις και προσφορές για επενδύσεις στη χώρα μας. Δυστυχώς καμία πρώτη δεν ανταποκρίθηκε. Το 2014 όταν προχωρήσαμε στην προκήρυξη για την αξιοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, οι μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη στη διαχείριση των λιμανιών ανταποκρίθηκαν με επενδύσεις που σήμαιναν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το επενδυτικό κλίμα το οποίο έχει καλλιεργηθεί, θα πρέπει να διατηρηθεί αν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την ύφεση και αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο βρόγχο της ανεργίας. Άλλωστε για αυτό το σκοπό συστήθηκε και λειτουργεί πλέον η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, η οποία έχει επάρκεια σε προσωπικό και πόρους, έχει επάρκεια σε θεσμική οργάνωση αλλά και σε επάνδρωση, σε στελέχωση για αντιμετωπίσει αυτή την καινούρια πρόκληση, δηλαδή τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των λιμανιών της χώρας διασφαλίζοντας και προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Τέλος θέλω να πω ότι βασικός στόχος από την αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών ήταν να προσελκύσουμε κονδύλια για τη ναυπηγοεπισκευή, πράγμα το οποίο υπάρχει μετά από δική μας παρέμβαση στο διαγωνισμό οποίος τρέχει από το ΤΑΙΠΕΔ και πάνω από 150 εκατομ. είναι δεσμευμένα από αυτά τα οποία θα μπουν από τον οποιοδήποτε επενδυτή να τοποθετηθούν στην ανάπτυξη των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων. Κλείνοντας θέλω να σας πω ότι σαν Υπουργός Ναυτιλίας, σαν Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας, όταν έβγαινα έξω στον Κόσμο, αισθανόμουν περήφανος, γιατί αντιπροσώπευα τη μεγαλύτερη ναυτιλία όλου του πλανήτη. Και είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της αυτοτέλειας του Υπουργείου Ναυτιλίας. Ελπίζω, πραγματικά να μην οδηγηθούμε σε καταστάσεις του παρελθόντος, με την κατάργηση της αυτοτέλειας του Υπουργείου και τον κατακερματισμό των δραστηριοτήτων του. Είναι όντως αδιανόητο για κάποιον τρίτο, ένα Υπουργείο που βασίζεται στην πλειοψηφία του στο Λιμενικό Σώμα, να ασκεί τόσο τα καθήκοντα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και τα καθήκοντα που έχουν σχέση με την απασχόληση όσο και τα καθήκοντα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια ασφάλεια. Όμως οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό το Υπουργείο ακριβώς λόγω του πολυσχιδούς χαρακτήρα του είναι ιδιόμορφο αλλά εξαιρετικά δυναμικό. Και πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπαραστάτες μου σε αυτήν τη διαδρομή και να ευχηθώ στους διαδόχους μου καλή επιτυχία.”

Διαβάστε ακόμα