Τεράστια ποσότητα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε στην Τανζανία

Discoverer-clear-leader

Το 6ης γενιάς γεωτρύπανο της πλωτής εξέδρας «Discoverer Americas» της Transocean φαίνεται να ανακάλυψε πρόσφατα μια τεράστια δεξαμενή αερίου στ’ ανοικτά της Τανζανίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση από την Statoil, τον φορέα εκμετάλλευσης της εξέδρας.

Η νορβηγική εταιρεία ενέργειας αναφέρει ότι η ανακάλυψη του Giligiliani-1, που βρίσκεται κατά μήκος της δυτικής πλευράς του μπλοκ 2 σε βάθος νερού 2.500 μέτρων, περιέχει κατ’ εκτίμηση 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ανεβάζοντας το συνολικό απόθεμα που βρέθηκε στο Block 2 σε περίπου 21 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στ’ ανοικτά της Τανζανίας, από τη Statoil, τη BG Group και τη Ophir Energy, φτάνουν περίπου τα 38 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Σύμφωνα με τον Nick Maden, ανώτερο αντιπρόεδρο για τις επιχειρήσεις εξερεύνησης της Statoil στο δυτικό ημισφαίριο, αυτή η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι τα κοιτάσματα αερίου εκτείνονται στο δυτικό τμήμα του μπλοκ 2, γεγονός το οποίο “φέρνει στην επιφάνεια επιπλέον προοπτικές”.

Ανακαλύψεις όπως αυτή είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν ένα τεράστιο θετικό αντίκτυπο για την οικονομία της Τανζανίας, καθώς θα τη μετατρέψουν κατά τα προσεχή έτη σε μια νέα εμπορική οδό για το υγροποιημένο φυσικό αέριο με προέλευση τη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής. Πολλές περισσότερες ανακαλύψεις, όπως αυτό θα πρέπει ωστόσο να συμβούν ώστε η Τανζανία να αρχίσει να συναγωνίζεται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του Κατάρ. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τις πρόσφατες ανακαλύψεις, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της South Pars/North Dome Gas Condensate στα πεδία του Κατάρ φθάνουν κατ’ εκτίμηση τα 1.260 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Η Statoil σημειώνει επίσης πως το Discoverer Αμερική θα πραγματοποιήσει από εδώ και πέρα γεωτρήσεις στην περιοχή Kungamanga που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του μπλοκ 2.

Διαβάστε ακόμα