Τέσσερα πλοία νέας γενιάς ανακοίνωσε ο Βαφειάς

stealthgas_vafeias_

Η Stealthgas, πλοιοκτήτρια εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της μεταφοράς υγραερίου πετρελαίου (LPG), ανακοίνωσε χθες ότι απέκτησε τέσσερα νεότευκτα πλοία LPG, ως μέρος του προγράμματος επέκτασης του στόλου της.

Στο στόλο θα προστεθούν δύο χωρητικότητας 22.000 cbm οικολογικά πλοία μεταφοράς semi refrigerated LPG (μερικώς υπό ψύξη), προγραμματισμένα να παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2017 από ένα κορεατικό ναυπηγείο, με τους ιδιοκτήτες να έχουν το δικαίωμα επιλογής για άλλα δύο πλοία.

Η εταιρεία συμφώνησε επίσης να ακυρώσει την κατασκευή δύο χωρητικότητας 5.000 cbm πλοία μεταφοράς pressurized LPG (σε υγρή μορφή υπό πίεση) και η εταιρεία θα αποζημιωθεί για όλα τα συμφωνημένα ποσά γι’ αυτά τα πλοία.

Αυτές οι νέες παραγγελίες θα αντικατασταθούν από ένα χωρητικότητας 7.500 cbm οικολογικό πλοίο μεταφοράς pressurized LPG προγραμματισμένο να παραδοθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016 και ένα χωρητικότητας 7.200 cbm οικολογικό πλοίο μεταφοράς pressurized LPG προγραμματισμένο να παραδοθεί το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Και τα δύο πλοία θα κατασκευαστούν στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα επέκτασης του στόλου της, η εταιρεία έχει συμφωνήσει να αποκτήσει συνολικά 19 νέα πλοία μεταφοράς LPG, συμπεριλαμβανομένων των Eco Stream και Eco Chios που παραδόθηκαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Μάρτη και τον Μάιο του 2014, αντίστοιχα.

Αποθέματα ύψους 83 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν ήδη καταβληθεί για τα υπόλοιπα 17 νεότευκτα πλοία μεταφοράς LPG και η εταιρεία σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τις υπόλοιπες κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 308 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης και διαθέσιμων μετρητών.

Η εταιρεία έχει ήδη ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τράπεζες για τη χρηματοδότηση των 13 από αυτά τα πλοία με ποσό που φτάνει τα 171 εκατομμύρια δολάρια, και βρίσκεται σε συζητήσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για πρόσθετη τραπεζική χρηματοδότηση ύψους περίπου 96 εκατομμυρίων δολαρίων για τα υπόλοιπα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων νεότευκτων των οποίων οι εξαγορές ανακοινώθηκαν χθες.

“Με αυτές τις προσθήκες στον στόλο η συνολική αξία του ενεργητικού μας, θα ανέλθει σε περίπου 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια”, αναφέρει η εταιρεία.

Η Stealthgas εξασφάλισε, επίσης συμφωνίες ναύλωσης για τα πλοία, εξασφαλίζοντας πρόσθετα έσοδα περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων το 85% προέρχεται από τα χωρητικότητας 3.500 cbm LPG carriers, τα μικρότερου μεγέθους πλοία του στόλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, ως τώρα έχει συνάψει συμφωνίες που της εξασφαλίζουν έσοδα ύψους περίπου 250 εκατ. δολαρίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Χάρης Βαφειάς εξέφρασε την χαρά του για την παραγγελία των νέας γενιάς πλοίων semi refrigerated LPG από ένα από τα καλύτερα ναυπηγεία στον κόσμο, που θα ενισχύσουν την ηγετική θέση του στόλου της εταιρείας. Επιπλέον, “η ανακοίνωση των νέων συνεργασιών, και ιδιαίτερα των τριών μακροχρόνιων ναυλώσεων, ενισχύει την πεποίθησή μας ότι οι καλές εποχές βρίσκονται μπροστά μας”, σχολίασε.

Διαβάστε ακόμα