Τηλεχειριζόμενα 50άρια στα νέα πλοία του Λιμενικού

Πριν από μερικές ημέρες, στις 15 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η ονοματοδοσία των δύο νεότευκτων παράκτιων περιπολικών σκαφών του Λιμενικού Σώματος, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ δεν ήταν μόνο το σκαρί και οι δυνατότητες που προσφέρει αλλά τα συστήματα που φέρουν.

Έχει εξελιγμένο ραντάρ νέας γενιάς και κάμερες που μπορούν να καταγράφουν υπ’ όλες τις συνθήκες σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων, μεταφέροντας στο κέντρο επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο εικόνα από τα τεκταινόμενα στην περιοχή που επιχειρούν.

Επιπλέον, φέρουν 2 όπλα των 12,7 χιλ. διαμετρήματος, τα γνωστά μας κι ως 50άρια, πλήρως τηλεχειριζόμενα από την γέφυρα!

Η ισραηλινή εταριεία Elbit Systems Ltd. ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές αποδοχής για νέα περιπολικά σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τον Μάρτιο του 2019, η εταιρεία ανέφερε ότι της ανατέθηκε συμβόλαιο από την Cantiere Navale Vittoria SpA για την προμήθεια σουίτας μάχης και την διασύνδεση των συστημάτων για τα νέα περιπολικά σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Οι Δοκιμές Αποδοχής πραγματοποιήθηκαν στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και περιλάμβαναν τεστ υψηλού επιπέδου για τη διασύνδεση και ολοκλήρωση των συστημάτων και υποσυστημάτων μάχης που έχουν εγκατασταθεί στα σκάφη, αλλά και ζωντανές δοκιμές πυροδότησης από το σύστημα RCWS (Remote Controlled Weapon Station/ τηλεχειριζόμενο οπλικό σύστημα) του κάθε σκάφους.

Τα νέα συστήματα που παρέδωσε κι εγκατέστησε η Elbit Systems πάνω στα νέα σκάφη περιπολίας του Λιμενικού Σώματος περιλαμβάνουν φορτία SPECTRO XR, ραντάρ, συστήματα πλοήγησης, αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πολεμικών πλοίων (W-AIS), καθώς και τηλεχειριζόμενο οπλικό σύστημα (RCWS) με πλήρη ενσωμάτωση σε λογισμικό εντολών και ελέγχου. Η σουίτα μάχης έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τη μελλοντική ευέλικτη ενσωμάτωση εναέριων και επίγειων συστημάτων που θα επιτρέψουν την επέκταση της επιχειρησιακής ακτίνας των περιπολικών σκαφών πέρα από το άμεσο οπτικό πεδίο.

Με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο δυνατοτήτων για θαλάσσια συστήματα, από ηλεκτρονικό πόλεμο (Electronic Warfare/ EW), σόναρ, ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και συστήματα CMS, σε αυτόνομες πλατφόρμες και οπλικά συστήματα , η Elbit Systems παρέχει στο πολεμικό ναυτικό βελτιωμένη ικανότητα αντίληψης και αντίκρουσης, καθώς και ολοκληρωμένες σουίτες μάχης για νέα και υφιστάμενα πλοία του λιμενικού.

Χαρακτηριστικά:

Στην πλώρη των ΛΣ-910 «ΚΟΤΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και ΛΣ-900 «ΜΑΡΙΝΟΣ ΖΑΜΠΑΤΗΣ δεσπόζει το πλήρως τηλεχειριζόμενο 50άρι πυροβόλο τους.

O χειρισμός τους γίνεται από την γέφυρα του πλοίου και με τις υπερσύγχρονες κάμερες που διαθέτει ο χειριστής μπορεί να «κλειδώσει» τον στόχο του με μεγάλη ακρίβεια.

Φέρουν γερανό πλήρως τηλεχειριζόμενο, με δυνατότητα ανέλκυσης φορτίων έως 2,5 τόνους.

Στην πρύμνη υπάρχει φουσκωτό ταχύπλοο με δύο 200άρες μηχανές και δυνατότητα μεταφοράς 9 ατόμων. Υπάρχει γλίστρα, που καθιστά πολύ εύκολη την απαγκίστρωση του φουσκωτού, διευκολύνοντας επιχειρήσεων των ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμα