Το 95% των πλαστικών στις θάλασσες προέρχονται από 10 μόλις ποταμούς


Μια ομάδα επιστημόνων έφτασε στο συμπέρασμα ότι έως και το 95% των πλαστικών που ρυπαίνουν τους ωκεανούς παγκοσμίως προέρχονται από μόλις 10 ποτάμια, οκτώ από τα οποία βρίσκονται στην Ασία.

Υπολογίζεται ότι οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων εισέρχονται κάθε χρόνο στους ωκεανούς του πλανήτη και οι ποταμοί είναι σημαντικοί μεταφορείς της ρύπανσης.

Ο Δρ Christian Schmidt, ένας υδρογεωολόγος από το Κέντρο Helmholtz για την Περιβαλλοντική Έρευνα στη Γερμανία, και οι συνεργάτες τους ανέλυσαν τα δεδομένα της έρευνας τους που περιελάμβανε 79 σημεία δειγματοληψίας σε 57 ποτάμια σε όλο τον κόσμο για να βγάλει τα 10 πιο ρυπογόνα ποτάμια. Οι υπολογισμοί των ερευνητών έδειξαν ότι η ποσότητα πλαστικού στα ποτάμια σχετίζεται με την κακή διαχείριση πλαστικών αποβλήτων στις λεκάνες απορροής τους.

Οι 10 πιο ρυπογόνοι ποταμοί είναι:

Yangtze – Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, Ασία
Ινδός – Αραβική Θάλασσα, Ασία
Κίτρινος Ποταμός – Κίτρινη Θάλασσα, Ασία
Hai He – Κίτρινη Θάλασσα, Ασία
Νείλος – Μεσόγειος Θάλασσα, Αφρική
Γάγγη – κόλπος της Βεγγάλης, Ασία
Περλ – Θάλασσα της Νότιας Κίνας, Ασία
Amur – Θάλασσα του Okhotsk, Ασία
Νίγηρας – Κόλπος της Γουινέας, Αφρική
Μεκόνγκ – Θάλασσα της Νότιας Κίνας, Ασία

Εκτιμάται ότι η ποσότητα πλαστικών σκουπιδιών στους ωκεανούς παγκοσμίως θα υπερβεί τα ψάρια μέχρι το 2050, εκτός εάν ληφθούν δραστικά μέτρα. Η Daily Mail αναφέρει ότι ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πωλούνται κάθε λεπτό και λιγότερα από τα μισά ανακυκλώνονται. Πάνω από το μισό των πλαστικών αποβλήτων που εισέρχονται στους ωκεανούς προέρχονται από πέντε χώρες: την Κίνα, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και τη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015. Η μόνη βιομηχανική δυτική χώρα που βρίσκεται στον κατάλογο των 20 πρώτων πλαστικών ρυπαινόντων είναι οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στη θέση 20.

Διαβάστε επίσης: Η πλαστική σακούλα που πετάξαμε ταξίδεψε στην Αρκτική

Διαβάστε ακόμα