ΒΙΝΤΕΟ: Το αυτόνομο “Snake Robot” έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στις υποθαλάσσιες επιχειρήσεις

Η νορβηγική startup υποθαλάσσιας επιθεώρησης Argeo έγινε ο πρώτος εμπορικός πελάτης για το Eelume, ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα (AUV) που έχει μια ασυνήθιστη μορφή που μοιάζει με φίδι.

Η Argeo στοχεύει να χρησιμοποιήσει την ρομποτική τεχνολιγία, αισθητήρες και αναλύσεις για τη διεξαγωγή επιθεωρήσεων χωρίς μεγάλα πλοία επιφανείας, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και το κόστος των υπεράκτιων επιχειρήσεων. Σχεδιάζει να αναπτύξει το Eelume που υποστηρίζεται από την Kongsberg ως συσκευή επιτόπιας επιθεώρησης, ικανή να παραμείνει στην εγκατάσταση για παρατεταμένες περιόδους χωρίς να χρειάζεται να επαναλμβάνεται η εκτόξευση και ανάκτηση του.

Κατά τη λειτουργία του, το ρομπότ Eelume μπορεί να παρέχει υπηρεσία έως περίπου 20 τετραγωνικά ναυτικά μίλια. Το εύκαμπτο και λεπτό σώμα του μπορεί να χωρέσει σε στενούς χώρους και είναι σχεδιασμένο να παραμένει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε λειτουργία “χειμερίας νάρκης” όταν δεν χρησιμοποιείται.

Η Argeo έχει επίσης παραγγείλει δύο μεγαλύτερα SeaRaptor AUV και αναπτύσσει ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας ικανό να μεταφέρει και να αναπτύσσει υποβρύχια οχήματα – όπως το πρόγραμμα Armada του Ocean Infinity. Λέει ότι χρησιμοποιώντας την τεχνολογία AUV, θα πρέπει να μπορεί να μειώσει τον χρόνο έρευνας κατά 50 τοις εκατό και το κόστος κατά 60 τοις εκατό σε σύγκριση με τις παραδοσιακές υπηρεσίες έρευνας που βασίζονται σε ROV.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας σημαντικής αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία διεξάγει υποβρύχιες επιχειρήσεις», είπε ο Trond Crantz, Διευθύνων Σύμβουλος της Argeo. «Εκτός από τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την αύξηση της απόδοσης, η τεχνολογία Eelume θα επιτρέψει στην Argeo να μειώσει σημαντικά το κόστος που σχετίζεται με την επιθεώρηση, την ελαφριά επέμβαση και την παρακολούθηση (IMR) των υποθαλάσσιων περιουσιακών στοιχείων και υποδομών. Επί του παρόντος, το 90 τοις εκατό αυτών των δαπανών σχετίζεται με σκάφη. Η εφαρμογή του Eelume ως εργαλείου μόνιμης επιθεώρησης για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα αντικαταστήσει έως και το 70 τοις εκατό των δραστηριοτήτων των πλοίων».

Στον τομέα της υπεράκτιας ενέργειας, η Eelume και Argeo βλέπουν μια αυξανόμενη ζήτηση για αυτόνομα υποβρύχια ρομπότ, τα οποία απαιτούν πολύ λιγότερη ανθρώπινη συμμετοχή σε επιχειρήσεις στη θάλασσα. Με την υποστήριξη της Kongsberg, η Eelume θέλει να γίνει κορυφαίος παίκτης σε αυτήν την αγορά.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την πώληση του υποβρύχιου ρομπότ «φιδιού» μας στην Argeo», είπε ο Morten Bjerkholt, Διευθύνων Σύμβουλος της Eelume. «Το σχέδιο της Argeo να προσφέρει εργασίες επιθεώρησης και χαρτογράφησης βασισμένες σε αυτόνομα υποβρύχια ρομπότ μας ταιριάζει απόλυτα και δείχνει ότι η μοναδική τεχνολογία μας, χρησιμοποιώντας το ρομπότ φίδι ως φορέα αισθητηριακής τεχνολογίας για την εκτέλεση αυτόνομων εργασιών επιθεώρησης, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πελάτη».

Διαβάστε ακόμα