Το ενδεχόμενο πτώχευσης εξετάζει η Ocean Rig

Ocean_Rig_drillship
Η ελληνική εταιρεία γεωτρήσεων βαθέων υδάτων Ocean Rig εξετάζει να μπει σε διαδικασία αναδιάρθρωσης μετά από υπαγωγή στο Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ, αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, Γιώργου Οικονόμου, στην τελευταία έκθεση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της εταιρείας.

Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε έκπληξη στους αναλυτές, καθώς η Ocean Rig εμφάνισε καθαρά κέρδη 156,1 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο. Για τον Οικονόμου όμως, παρά τις θετικές επιχειρηματικές επιδόσεις η αγορά παραμένει αρνητική και για την εταιρεία πρώτο μέλημα είναι η επικέντρωση στη διατήρηση της ρευστότητας και την απο-μόχλευση της.

Συγκεκριμένα, ο Οικονόμου δήλωσε: “Δεδομένης της συνεχιζόμενου υφεσιακού περιβάλλοντος στην αγορά, καθώς και της ευρές αποδεκτής πεποίθησης ότι η ανάκαμψη είναι μακρυά από τον ορίζοντα για πολλά χρόνια, έχουμε δεσμεύσει οικονομικούς και νομικούς συμβούλους να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα της κεφαλαιακής μας δομής και τις εναλλακτικές λύσεις που ενδεχομένως να έχουμε για να συνεχίσουμε. Το τελευταίο διάστημα, έχουμε προσεγγιστεί από πολλούς κατόχους χρέους μας, οι οποίοι έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις προσλάβει επίσης νομικούς και οικονομικούς συμβούλους.

“Αν και δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, είναι προφανές για την εταιρεία και έναν αριθμό των πιστωτών της ότι οι δανειακές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να τροποποιηθούν ή να ανταλλαχθούν με νέο χρέος ή/και μετοχικούς τίτλους, και ορισμένοι κάτοχοι χρέους μπορεί να έχει μικρή ή μηδενική ανάκτηση της επένδυσής τους. Συνεχίζουμε να διερευνούμε και να εξετάζουμε εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν μία ενδεχόμενη αναδιοργάνωση σύμφωνα με την πτωχευτική νομοθεσία των ΗΠΑ ή άλλης δικαιοδοσίας, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουν αυτό το πολύ δύσκολο κύκλο με εφικτές προοπτικές για μια ισχυρή, μακροχρόνια επιτυχία”, πρόσθεσε.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη Samsung Heavy Industries για αναδιάρθρωση των δόσεων της, και να αναβάλει την παράδοση δύο εκ των τριών drillships που βρίσκονται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο, ενώ κατάφερε και να επαναδιαπραγματευθεί την τιμή των πλοίων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά αυτή τη χρονιά που ο Οικονόμου αναφέρθηκε σε μια πιθανή χρεοκοπία μιας εκ των εταιρείων του. Τον Ιούνιο, ο Έλληνας εφοπλιστής προειδοποίησε ότι η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη DryShips θα δυσκολευτεί να συνεχίσει ως δρώσα οικονομική μονάδα, αφού βαρύνεται με τεράστια χρέη.

Διαβάστε ακόμα