Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της προστασίας του Βόρειου Πόλου

prostasia_voreiou_polou_

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καλεί για τη δημιουργία μιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από τον Βόρειο Πόλο, κάτι που θα μπορούσε να αποκλείσει τις εταιρείες πετρελαίου και την βιομηχανία αλιείας από την περιοχή.

Το κείμενο απηχεί τα αιτήματα μιας διεθνούς εκστρατείας, που απέσπασε την υποστήριξη πάνω από πέντε εκατομμύρια ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων του τραγουδιστή των Beatles Paul McCartney και της αμερικανίδας ωκεανογράφου Sylvia Earle.

Η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει μια σαφή διάσταση από τις τρέχουσες θέσεις των μελών του “Αρκτικού Συμβουλίου”, όπως είναι η Νορβηγία, η Δανία, ο Καναδάς και η Ρωσία που έχουν αντισταθεί στις προσκλήσεις για μόνιμη προστασία της περιοχής της Αρκτικής. Αντίθετα, ένα άλλο αρκτικό κράτος, η Φινλανδία, πρόσφατα υιοθέτησε ως επίσημη πολιτική την πρόταση να αναγνωριστεί ως καταφύγιο η περιοχή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επίσης τόνισε την ανάγκη μιας δεσμευτική συμφωνίας για την πρόληψη της ρύπανσης στο Αρκτικό Συμβουλίο – ένα διεθνές φόρουμ που έχει επικριθεί από αρκετούς οικολόγους για την “συμπάθεια” του προς την πετρελαϊκή βιομηχανία. Σύμφωνα με την Greenpeace, από προηγούμενες συμφωνίες για την ετοιμότητα καταπολέμησης πετρελαιοκηλίδων έλειπε η θέληση για εφαρμογή.

Το ψήφισμα αναμένεται να ωθήσει την Αρκτική πιο αποφασιστικά προς την ημερήσια διάταξη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και της επικεφαλούς της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, οι οποίοι ήταν μέχρι στιγμής απρόθυμοι να μιλήσουν εναντίον της ταχείας εκβιομηχάνισης της περιοχής από διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Shell, της BP και του ρωσικού κρατικού ενεργειακού γίγαντα Gazprom.

Διαβάστε ακόμα