Ούτε το Κατάρ ούτε καμία άλλη χώρα έχει την ικανότητα να αντικαταστήσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση διακοπής του λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ.
Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κλιμακώθηκαν, αφού η Μόσχα διέταξε τα στρατεύματα της να εισχωρήσουν σε δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους πρόκειται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αφού ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε επίσημα την ανεξαρτησία των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ρωσική ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Η Ρωσία παρέχει το 30-40% του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να μπορεί να αντικαταστήσει αυτή την ποσότητα, δεν υπάρχει η ικανότητα να το κάνει αυτό από το LNG», είπε ο υπουργός Saad al-Kaabi σε δημοσιογράφους σε διάσκεψη για το φυσικό αέριο στη Ντόχα.
«Το μεγαλύτερο μέρος του LNG συνδέεται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια και προορισμούς που είναι πολύ σαφείς. Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθεί γρήγορα αυτό το άθροισμα όγκου», είπε.
Το Κατάρ, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς LNG στον κόσμο, προσεγγίστηκε πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αναδρομολογήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις στη Μόσχα.
Το μεγαλύτερο μέρος του όγκου του είναι δεσμευμένο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, κυρίως σε Ασιάτες αγοραστές, αλλά στέλνει επίσης φορτία στην Ευρώπη.
Ο Kaabi είπε ότι για το Κατάρ το ποσό των εκτρεπόμενων συμβολαίων που μπορούν να αποσταλούν στην Ευρώπη είναι μόνο 10-15%.
«Δεν είναι ότι κάτι δεν είναι συμβεβλημένο, το ερώτημα είναι, είναι εκτρεπόμενο ή όχι; Και η πλειοψηφία συνδέεται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Ο εκτρεπόμενος όγκος είναι πιθανώς 10-15%», είπε.
Οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης έχουν περιορισμένη διαθέσιμη χωρητικότητα για να απορροφήσουν επιπλέον ανεφοδιασμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλους μεγάλους παραγωγούς σε περίπτωση που διακοπεί το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εάν εισβάλει στην Ουκρανία.