Το μεγαλύτερο πλοίο που διέσχισε ποτέ τη νέα Διώρυγα του Παναμά


Η Διώρυγα του Παναμά καλωσόρισε στις 2 Μαΐου το Neopanamax πλοίο COSCO Development, που με 13,092 TEU και μήκος 366 μέτρα αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο πλοίο τόσο σε διάσταση όσο και σε χωρητικότητα που διήλθε από διευρυμένη διώρυγα από τότε που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2016.

Το μεγα-πλοίο της COSCO ξεκίνησε από την Ασία και σύντομα θα αποτελεί το μεγαλύτερο πλοίο που έφθασε στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Έχοντας μήκος ισοδύναμο με το μήκος ενός Πύργου του Άιφελ ή οκτώ Αγαλμάτων της Ελευθερίας, το πλοίο εκτελεί δρομολόγια για τη νέα εβδομαδιαία υπηρεσία South Atlantic Express (SAX) της OCEAN Alliance, που συνδέει τα λιμάνια της Ασίας με τα λιμάνια της Αμερικανικής Ανατολικής Ακτής μέσω της Διώρυγας του Παναμά. Η υπηρεσία SAX αποτελείται από 11 πλοία που το μέγεθος τους κυμαίνεται από 11.000 έως 13.000 TEU.

Ο ναυτιλιακός κολοσσός της Ocean Alliance περιλαμβάνει την China COSCO Shiping, την Orient Overseas Container Lines (OOCL), την CMA CGM Group και την Evergreen, οι οποίες συγκαταλέγονται στους κορυφαίους πελάτες κατ’ όγκο της Διώρυγας Παναμά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού της Διώρυγας του Παναμά (PCA).

Σε λιγότερο από ένα χρόνο από τα εγκαίνια της, η διευρυμένη Διώρυγα έχει δει τη διέλευση μεγα-πλοίων τύπου Neopanamax να αυξάνεται σταθερά. Μέχρι στιγμής, το νέο κανάλι έχει υποδεχτεί περισσότερα από 1.200 Neopanamax πλοία – κατά μέσο όρο 5,9 πλοία την ημέρα, όταν με βάση τις αρχικές προβλέψεις υπήρχε η εκτίμηση για δύο-τρεις διελεύσεις κατά το πρώτο έτος λειτουργίας. Επιπλέον, συνολικά 15 νέες γραμμές τακτικών γραμμών έχουν σπεύσει να επωφεληθούν από τη νέα διαδρομή.

Τα containerships αντιπροσωπεύουν περίπου το 43% της κυκλοφορίας μέσω των νέων θυρών, ενώ ακολουθούν τα πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG) και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 29,1% και το 8,3% αντίστοιχα. Άλλα κι άλλες κατηγορίες πλοίων, όπως τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, τα δεξαμενόπλοια και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων έχουν επωφεληθεί των νέων διαστάσεων της Διώρυγας.

“Καθώς οι τακτικές γραμμές συνεχίζουν την αναδρομολόγηση των υπηρεσιών τους και να συγκεντρώνουν το φορτίο τους σε μεγαλύτερα πλοία, ανυπομονούμε να υποδεχθούμε την αύξηση της κυκλοφορίας Neopanamax”, δήλωσε ο Jorge L. Quijano, εκ μέρους της διοίκησης της Διώρυγας.

Και το πρώτο κρουαζιερόπλοιο από τις νέες θύρες

Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν, είχε προηγηθεί κι άλλο ρεκόρ για τη Διώρυγα, με το Disney Wonder να αποτελεί το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που διέσχισε τις νέες θύρες. Στις 29 Απρίλη το μήκους 300 μέτρων και χωρητικότητας 2.713 επιβατών κρουαζιερόπλοιο της Disney Cruise Line’s πέρασε από τη νέα Διώρυγα, στα πλαίσια της 14ημερης κρουαζιέρας του από τη Φλόριντα στο Σαν Ντιέγκο.

Το Disney Wonder είναι ένα από τα πολλά κρουαζιερόπλοια που έχουν διέλθει από το κανάλι κατά τη διάρκεια της σεζόν κρουαζιέρας 2016-2017 που λήγει τον Μάιο. Ωστόσο, η διέλευση του στις 29 Απριλίου σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα επιβατικό πλοίο αξιοποίησε τις νέες θύρες της Διευρυμένης Διώρυγας. Άλλες γραμμές κρουαζιέρων όπως οι Princess Cruises, η Holland America Line, οι Royal Caribbean Cruises και η Norwegian Cruise Line έχουν όλες στείλει τα επιβατηγά τους πλοία μέσω των παραδοσιακών θυρών.

Μέχρι το τέλος της φετινής σαιζόν στις 30 Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των επιβατηγών πλοίων αναμένεται να φτάσει τα 233, αντιπροσωπεύοντας συνολικά 237.298 επιβάτες που διέσχισαν τόσο τις παλιές όσο και τις νέες θύρες.

Την 1η Απριλίου, η Διώρυγα του Παναμά άρχισε να δέχεται αιτήσεις κρατήσεων για επιβατηγά πλοία στις νέες θύρες. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει ήδη 18 κρατήσεις για διέλευση επιβατηγών πλοίων από το διευρυμένο κανάλι για την περίοδο 2017-2018, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της PCA.

Όλες οι ειδήσεις για την Διώρυγα του Παναμά εδώ

Διαβάστε ακόμα