Το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον Κόλπο σχεδιάζει η Aramco!

Η ναυαρχίδα του πετρελαϊκού κλάδου της Σαουδικής Αραβίας, η Aramco, σχεδιάζει να κατασκευάσει από κοινού με τρεις άλλες εταιρείες το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον Κόλπο έκτασης 4,3 τ.χλμ. Το σχέδιο εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες του Ριάντ να απεξαρτήσει την οικονομία της χώρας από το πετρέλαιο μετά την πτώση των εσόδων της και την εμφάνιση δημοσιονομικών προβλημάτων.

Η Aramco ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει συμφωνία με την κρατική εταιρεία ναυπηγείων της Σαουδικής Αραβίας Bahri, με τη μηχανολογική εταιρεία των Αραβικών Εμιράτων Lamprell και με την Hyundai Heavy Industries της Νότιας Κορέας. Η ανέγερσή του θα γίνει στην περιοχή Ρας Αλ Καΐρ στην ανατολική ακτή της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εταιρεία υπηρεσιών πετρελαιοπηγών McDermott International έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει ένα τμήμα του συγκροτήματος στο Ρας Αλ Καΐρ και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020 θα έχει μεταφέρει σταδιακά τις δραστηριότητές της από το Ντουμπάι στο νέο ναυπηγείο.

Επένδυση 5,2 δισ. δολ.

Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει στα 5,2 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. δολάρια θα είναι η συνδρομή της ηγεσίας της χώρας. Θα συμβάλει, άλλωστε, με ομόλογα αξίας ενός δισ. δολαρίων το αναπτυξιακό βιομηχανικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ, σε ό,τι αφορά την Aramco, θα τοποθετήσει στην επένδυση 351 εκατ. δολάρια και θα ελέγχει το 50,1% του ναυπηγείου. Η εταιρεία Bahri θα επενδύσει τουλάχιστον 139 εκατ. δολάρια και θα ελέγχει μερίδιο 19,9%, ενώ η Hyundai θα συνεισφέρει τουλάχιστον 70 εκατ. δολάρια και θα ελέγχει το 10%. Σχολιάζοντας, η εταιρεία Lamprell τόνισε πως θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυπηγείο στον Περσικό Κόλπο ως προς την παραγωγική του δυνατότητα. Η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2019 και να φτάσει σε πλήρη παραγωγική δυνατότητα το 2022. Το ναυπηγείο θα μπορεί να κάνει έργα σε 40 πλοία ετησίως.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα