Το ναυάγιο του EL FARO θα είχε αποφευχθεί αν δεν άκουγαν τον καπετάνιο

Το Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών έκρινε πως για το ναυάγιο του El Faro, το αμερικάνικο φορτηγό πλοίο που βυθίστηκε την 1η Οκτωβρίου του 2015 και πήρε μαζί του στον βυθό 33 ζωές, ευθύνεται κυρίως η απόφαση του καπετάνιου να βάλει το πλοίο και το κακά εκπαιδευμένο πλήρωμά του σε πορεία σύγκρουσης με τον τυφώνα Joaquin.

Πρόκειται για την χειρότερη θαλάσσια καταστροφή των ΗΠΑ σε 30 χρόνια Η έρευνα για την απώλεια του πλοίου προσομοιάστηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Ασφάλεια των Μεταφορών Robert Sumwalt με την παρακολούθηση μιας καταιγίδας. “Στην αρχή, απλά ένα δυνητικό πρόβλημα, στη συνέχεια, ένα πρόβλημα που επίκειται και τέλος, τραγικά, η ίδια η καταστροφή. Η διαφορά είναι πως σε αντίθεση με τις καταιγίδες, εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές “.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο καπετάνιος Michael Davidson αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις που του έγιναν για να αποφύγει τον ισχυρό τυφώνα από τις Μπαχάμες προς τον οποίο κατευθυνόταν. Ο Davidson, βετεράνος ναυτιλιακών δρομολογίων στην Αλάσκα, βασιζόταν σε λανθασμένες πληροφορίες για τον καιρό και αρνήθηκε να εγκαταλείψει την καμπίνα του για να αλλάξει πορεία ακόμα και όταν το 40χρονο φορτηγό πλοίο κατευθυνόταν στο κέντρο του τυφώνα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αρχεία ήχου του πλοίου, όταν μέλος του πληρώματος του είπε πως πλησιάζουν ανέμους με ταχύτητα 160 χιλιόμετρα ανά ώρα του απάντησε πως “Αυτό ήταν καθημερινότητα στην Αλάσκα”.

Η επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών διαπίστωσε ότι η άκαμπτη ιεραρχία της γέφυρας συνέβαλε στην καταστροφή, διότι οι αξιωματικοί και οι πηδαλιούχοι ήταν απρόθυμοι να αμφισβητήσουν την απόφασή του.

Η εξαφάνιση του El Faro, που το λειτουργούσε η Tote Maritime Puerto Rico έγινε 2 μέρες μετά την αναχώρηση του πλοίου απο το Jacksonville της Florida για το Puerto Rico. Το ναυάγιο βρέθηκε σε βάθος μεγαλύτερο των 4500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το πλήρωμα δεν είχε επαρκή εκπαίδευση σε τομείς όπως η χρήση λογισμικού σταθερότητας φορτίου και ο έλεγχος ζημιών. Η επιτροπή δήλωσε επίσης ότι το El Faro δεν διέθετε κατάλληλες σωσίβιες λέμβους και οι αξιωματικοί δεν γνώριζαν ότι η μετεωρολογική τους ενημέρωση από το λογισμικό Bon Voyage System ήταν καθυστερημένη κατά έξι ώρες.

Μια προκαταρκτική έκθεση που υποβλήθηκε στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το El Faro λειτουργούσε με ελάχιστο περιθώριο σταθερότητας και δεν πληρούσε τα πρότυπα για την κατασκευή ενός σύγχρονου πλοίου.

Για όλες τις ειδήσεις για το El Faro διαβάστε εδώ

Διαβάστε ακόμα