Το πολεμικό ναυτικό του Ιράν απέτρεψε επίθεση πειρατών σε δεξαμενόπλοιο που βρισκόταν εν πλω προς τον Κόλπο του Άντεν

Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν απέτρεψε μια πιθανή «πειρατική επίθεση» σε δεξαμενόπλοιο που βρισκόταν εν πλω με προορισμό τον Κόλπο του Άντεν. Τέσσερα σκάφη με έξι πειρατές στο καθένα προσπάθησαν να καταλάβουν το δεξαμενόπλοιο που είχε αποπλεύσει προς το στενό του Bab-el Mandeb. Ευτυχώς, τρόμαξαν στην θέα του πολεμικού ναυτικού του Ιράν και τράπηκαν σε φυγή, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Tasnim.

Πολεμικό πλοίο του Ιράν έριξε προειδοποιητικές βολές και στην ουσία απέτρεψαν τους πειρατές να συνεχίσουν την προσπάθεια στο να καταλάβουν το πλοίο.

Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση όπου οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις αντιμετώπισαν με θετικά αποτελέσματα πειρατικές επιθέσεις σε πλοία. Στα μέσα Οκτωβρίου, η κρατική τηλεόραση ανέφερε επίσης ότι πέντε πειρατικά σκάφη επιτέθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια, Ωστόσο, τρόμαξαν και τράπηκαν και πάλι σε φυγή όταν παρενέβησαν ισχυρές Ιρανικές δυνάμεις.

Το στενό Bab-el Mandeb τυχαίνει να είναι μια από τις πιο κρίσιμες πλωτές οδούς στον κόσμο, ενώ τα στενά του περάσματα και η γειτνίαση με τις ακτές της Σομαλίας το καθιστούν ευνοϊκό σημείο για επιθέσεις πειρατών.

Το UKMTO στην τριμηνιαία έκθεση ανέφερε ότι οι πειρατικές επιθέσεις έχουν μειωθεί, αν και τα περιστατικά μη-πειρατείας, όπως επιθέσεις με drone, έχουν αυξηθεί. Το UKMTO τείνει να καταγράφει μόνο αυτές τις εμπλοκές και όχι τα περιστατικά, όπου οι πειρατές προσπάθησαν αλλά απέτυχαν στην κατάληψη του πλοίου.

Οι επιθέσεις πραγματοποιούνται συνήθως με γρήγορα σκάφη που πλησιάζουν τα μεγαλύτερα πλοία. Οι πειρατές ανεβαίνουν γρήγορα στο πλοίο με τη βοήθεια κάποιας σκάλας. Παίρνουν τον έλεγχο του πλοίου και κρατάνε τα μέλη του πληρώματος, ζητώντας λύτρα.

Τα ποσοστά πειρατείας έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάπτυξης ένοπλων φρουρών ασφαλείας σε πλοία και ναυτικές δυνάμεις στις περιοχές. Αξιωματούχοι του Ιράν φέρεται να είπαν ότι το ναυτικό έχει επεκτείνει την παρουσία του για να προστατεύσει τη ναυτιλία.

Διαβάστε ακόμα