Ρότερνταμ: Ανοικτό παραμένει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης για τα ρωσικά πλοία

Ανοικτό παραμένει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης για τα ρωσικά πλοία επικαλούμενο σύγχυση σχετικά με τις κυρώσεις.

Η περισσότερη θαλάσσια κίνηση από και προς τη Ρωσία στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερες διακοπές, καθώς βασικά ενεργειακά προϊόντα όπως το αργό πετρέλαιο και το LNG δεν καλύπτονται από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, δήλωσε εκπρόσωπος του λιμανιού του Ρότερνταμ την Τρίτη.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια σύγχυση μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών και οι τελωνειακοί υπάλληλοι διενεργούν επιπλέον ελέγχους σε εμπορευματοκιβώτια που ενδέχεται να περιέχουν εμπορεύματα τα οποία καλύπτονται από τις κυρώσεις, είπε ο Sjaak Poppe, προσθέτοντας ότι αυτό επηρεάζει μεμονωμένες εταιρείες.

«Όταν υπάρχει αβεβαιότητα (για τα εξερχόμενα εμπορευματοκιβώτια), μια εταιρεία μπορεί να πει «καλά, δεν θα το φορτώσουμε τότε»», είπε, προσθέτοντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τα εισερχόμενα εμπορευματοκιβώτια θα μπορούσε να οδηγήσει το φορτίο στο να παραμένει στο πλοίο.

Είπε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στο λιμάνι αυτή τη στιγμή. Περίπου το 30% του ακατέργαστου πετρελαίου και το 25% του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που διακινείται μέσω του Ρότερνταμ προέρχεται από τη Ρωσία.

Τη Δευτέρα, ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk σταμάτησε όλες τις αποστολές εμπορευματοκιβωτίων από και προς τη Ρωσία. Η Βρετανία, που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινήθηκε για να κλείσει τα λιμάνια της σε πλοία που συνδέονται με τη Ρωσία.

Ο Poppe είπε ότι ο συνολικός αντίκτυπος στο Ρότερνταμ είναι περιορισμένος προς το παρόν. Το λιμάνι θα ακολουθήσει τις οδηγίες των κυβερνήσεων εάν επιβάλουν πρόσθετους περιορισμούς, πρόσθεσε.

Περίπου το 10% των μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων στο Ρότερνταμ συνδέεται με τη Ρωσία. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει την εξαγωγή στη Ρωσία μεγάλου αριθμού αγαθών που θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές.

Πολλά προϊόντα από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα, του χαλκού, του αλουμινίου και του νικελίου δεν εμπίπτουν στους ισχύοντες περιορισμούς, ανέφερε το λιμάνι.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μεμονωμένες επιλογές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τις ρωσικές αποστολές», ανέφερε το λιμάνι σε δήλωση.

Διαβάστε ακόμα