Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης του ναυαγίου του πλοίου X-Press Pearl

Η Αρχή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος θα αναλάβει δραστηριότητες για την απομάκρυνση του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων X-Press Pearl που βρίσκεται ναυαγισμένο στα ανοικτά των ακτών της Σρι λάνκα.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Αστικής ανέφερε ότι η τελική έκθεση για τις οικολογικές ζημιές ως αποτέλεσμα του ατυχήματος θα κοινοποιηθεί πριν από τις 30 Νοεμβρίου φέτος. Η Αρχή Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος φιλοδοξεί επίσης να συμμετάσχει σε μακροπρόθεσμο σχέδιο έρευνας για τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Ο πρωθυπουργός Mahinda Rajapaksa ζήτησε από την αρχή να υπολογίσει τις ζημιές που προκλήθηκαν στο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη τη ζημιά και το κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου περιβάλλοντος.

Το υπό σημαίας Σιγκαπούρη MV X-Press Pearl ήταν ένα σχεδόν ολοκαίνουργιο πλοίο που μετέφερε χημικό φορτίο. Είχε πάρει φωτιά στις 20 Μαΐου όταν ήταν στο αγκυροβόλιο περίπου 9,5 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Κολόμπο. Οι έρευνες διαπίστωσαν ότι μια απρόβλεπτη διαρροή χημικών σε ένα εμπορευματοκιβώτιο προκάλεσε το περιστατικό.

Το πλοίο καιγόταν για σχεδόν δύο εβδομάδες πριν η φωτιά σβήσει τελικά στις 2 Ιουνίου. Το πλοίο με το επικίνδυνο φορτίο του βυθίστηκε μετά από λίγες ημέρες.

Η επιχείρηση για τη απομάκρυνση του ναυαγίου αναβλήθηκε μέχρι να περάσει η εποχή των Μουσώνων.

Δείτε περισσότερα για το ναυάγιο του X-Press Pearl

Διαβάστε ακόμα