Τουρκικό υποβρύχιο “αλώνισε” στα κυπριακά χωρικά ύδατα

Sorbet Royal 2005

Νέα τουρκική πρόκληση στα κυπριακά εγχώρια ύδατα με ΝΑΤΟϊκό “καπέλο”, όταν τουρκικό υποβρύχιο αποσπάστηκε από την Νατοϊκή Άσκηση »Γαλάζια φάλαινα» στην οποία συμμετέχει για να διασχίσει τη θαλάσσια περιοχή Κάβο Γκρέκο.

Το τουρκικό υποβρύχιο Burakreis S 359 άφησε τη Νατοϊκή Άσκηση »Γαλάζια φάλαινα» στην οποία συμμετέχει και εντάχθηκε στην τουρκική εθνική άσκηση που φέρει την ονομασία “Ασπίδα της Μεσογείου” γιατί έτσι «θεώρησαν» σωστό να πράξουν οι Τούρκοι ναύαρχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού τύπου , χθες το απόγευμα το τουρκικό υποβρύχιο, «Burakreis S 359» χωρίς να προβεί σε ενημέρωση του ΝΑΤΟ, κάτι που ήταν υποχρεωμένο να πράξει, σύμφωνα με τους νατοϊκούς κανονισμούς, πλησίασε τις κυπριακές ακτές, και συγκεκριμένα κατέφθασε στην θαλάσσια περιοχή του Κάβο Γκρέκο όπου και άρχισε να “σουλατσάρει” στα οικόπεδα 3 και 13 της Κυπριακής ΑΟΖ, πλέοντας σε ανάδυση ανάμεσα σε ξένα πλοία, ιστιοφόρα και κυπριακά ψαροκάικα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γεγονός ότι το υποβρύχιο αποχώρησε από την νατοϊκή άσκηση χωρίς να ενημερώσει, η συμμαχία φέρεται να είναι ενοχλημένη από την συμπεριφορά του τουρκικού σκάφους.Παρ’ολα αυτά όμως συνεχίστηκε η ΝΑΤΟϊκή άσκηση, νομιμοποιώντας ουσιαστικά τους Τούρκους. Με κάποιες “δυσφορίες” και αυτές όχι επίσημες το ΝΑΤΟ παίρνει ξεκάθαρα τη θέση της Τουρκίας και αδιαφορεί για τον αδικούμενο Ελληνισμό.

Οι Τούρκοι πάντως πρώτη φορά δείχνουν τέτοιο πρόσωπο τυτόχρονα στο ΝΑΤΟ, την κυπριακή δημοκρατία, “γράφοντας” κυριολεκτικα τους διεθνείς κανόνες θαλάσσιας διέλευσης, προσφέροντας μεγάλη διπλωματική ευκαιρία για απομόνωση της Τουρκίας. Κανονικά οποιαδήποτε άλλη χώρα αν βρίσκονταν στη θέση μας θα πήγαινε την Τουρκία από “γωνία σε γωνία”

Η πρόκληση στόχευε κατευθείαν στην κυπριακή δημοκρατία, αλλά ήθελε να στείλει μήνυμα και στο Ισραήλ και την επικείμενη συμφωνία αμυντικού χαρακτήρα με την Κύπρο,όπως και στα ελληνικά πολεμικά πλοία που υπάρχουν στην περιοχή.

Εάν λάβουμε υπόψιν τους χαρακτηρισμούς και την αρθρογραφία των διεθνών ΜΜΕ η Τουρκία έχει πλέον χαρακτηριστεί ουσιαστικά χώρα ισλαμιστών, χρηματοδότης τρομοκρατών και τείνει να περάσει το όριο πέραν του οοίου παύει πλέον να είναι “χρήσιμη” στην Ουάσιγκτον. Για πολλούς δε εκ των Ρεπουμπλικάνων που κυριαρχούν πλέον στο Κογκρέσο και την Γερουσία και ετοιμάζονται να αναλάβουν και την προεδρια το 2016 η Τουρκία αποτελεί πλεον σημαντικό γεωπολιτικό “αγκάθι”

Η πολιτική Ερντογάν-Νταβούτογλου περί ανασύστασης της “Οθωμανικής Αυτοκρατορίας” δεν είναι αρεστή ούτε στις ΗΠΑ πλέον καθώς ο Λευκός Οίκος παραδοσιακά θέλει εξαρτημένες και αδύναμες χώρες-συμμάχους. Η Τουρκία θέλει να γίνει ανεξάρτητη πράγμα αδιανότητο για το βαθύ αμερικανικό κράτος της υπερατλαντικής “δημοκρατίας”.

Μετά το χθεσινό επεισόδιο της επίθεσης τουρκικών μαχητικών F-16 σε αεροσκάφος της Πολιτικής Αεροπορίας επάνω από τα Ψαρά, αλλά και την αργή αντίδραση της ελληνικής αεράμυνας μέχρι την…Μύκονο, είναι σιγουρο ότι θα αναμένουμε και άλλα τέτοια “λάθη” από την Άγκυρα που με αυτό τον τρόπο τεστάρει την ελληνική αποφασιστικότητα κάνοντας απλά ότι θέλει σε Αιγαίο και Κύπρο, ακόμα και μπροστά στα μάτια των “Συμμάχων” του ΝΑΤΟ.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα