Τους αναποδογύρισε το ρεύμα αλλά πάλεψαν και σώθηκαν

nauagoi_palepsan_kai_swthikan_

Το πλοίο Svitzer Doolja έσωσε δύο ναυαγούς σχεδόν 100 χιλιόμετρα βόρεια από το Derby της Αυστραλίας στις 4 Απριλίου 2014. Είχαν ξεκινήσει από το Derby γύρω στις 3.30 μ.μ. προς το Cone Bay. Ένα ρεύμα δημιουργήθηκε ξαφνικά γύρω από τη μήκους 8 μέτρων μηχανοκίνητη βάρκα τους που άρχισε να περιστρέφεται βίαια.

Η μία πλευρά της έγειρε κάτω από ένα κύμα, και η βάρκα πλημμύρισε και ανατράπηκε. Τότε, και οι δυο βούτηξαν βαθιά για να ξεφύγουν από τη βυθισμένη βάρκα και βγαίνοντας στην επιφάνεια, βρέθηκαν να επιπλέουν στον κόλπο του King Sound. Το EPIRB ήταν ακόμα στην θήκη του στην πλημμυρισμένη καμπίνα, όπως και η τσάντα με τα σωσίβια τους.

Κάποιος έπρεπε να βουτήξει πίσω προς την αναποδογυρισμένη βάρκα και να βρει το σημείο όπου βρισκόταν το EPIRB, για τ’ οποίο χρειάστηκε περίπου έξι καταδύσεις. Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο πήραν τα σωσίβια τους και με αρκετή δυσκολία κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τελικά το EPIRB.

Με το που έλαβε το σήμα κινδύνου το Διασωστικό Κέντρο στην Καμπέρα ειδοποίησε τηλεφωνικώς τις αστυνομικές αρχές στο Derby και τέθηκε σε εφαρμογή μια επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης. Ένα αεροσκάφος πήρε το σήμα έκτακτης ανάγκης και με τριγωνικές αναγνωριστικές πτήσεις προσπάθησε να εντοπίσει το σημείο προέλευσης του σήματος έτσι ώστε να κατευθύνει ένα πλοίο προς τους άνδρες.

Πράγματι το Svitzer Doolja εντόπισε τους άνδρες και με μια λέμβο τους ανέβασε στο πλοίο για να μεταφερθούν προς το Koolan Island. Οι άνδρες, ηλικίας 49 και 58 ετών, αφού δέχθηκαν πρώτες βοήθειες και πέρασαν από ιατρικές εξετάσεις αφέθηκαν σώοι στην ηπειρωτική χώρα στις 5 Απριλίου το πρωί.

Η μηχανοκίνητη βάρκα τους παραμένει βυθισμένη σε θαλάσσιο βάθος 25 μέτρων.

Διαβάστε ακόμα