Τρία περιστατικά πειρατείας σε τρείς ώρες στη Σιγκαπούρη

peiratiki_epithesi_

Μοναδικές προσφορές ξενοδοχείων και ταξιδιών με εξαιρετικές εκπτώσεις!

Πειρατές επιβιβάστηκαν σε τρία εμπορικά πλοία μέσα σε μόλις τρεις ώρες το ένα από το άλλο στο Στενά της Μαλάκα και τη Σιγκαπούρη (Straits of Malacca and Singapore – SOMS), ανέφερε το Κέντρο Διαμοιρασμού Πληροφοριών ReCAAP.

Τα τρία πλοία δέχτηκαν επιβίβαση από πειρατές σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ενώ έπλεαν την Τετάρτη στην κατευθυνόμενη ανατολικά διαδρομή της SΟΜΣ. Το ReCAAP λέει ότι τα τρία περιστατικά συνέβησαν μέσα σε περίπου τρεις ώρες και μόλις σε απόσταση 4 έως 10 ναυτικών μιλίων το ένα από το άλλο, οδηγώντας τις αρχές να πιστεύουν ότι οι δράστες ήταν μέρος της ίδιας ομάδας.

Και στα τρία περιστατικά, οι δράστες εθεάθησαν στο μηχανοστάσιο, μια ένδειξη ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο τις εφεδρικές μηχανές του πλοίου, σύμφωνα πάντα με το ReCAAP.

Τα πλοία ταυτοποιήθηκαν ως το με βραζιλιάνικη σημαία φορτηγό πλοίο MV Densa Shark, το με νορβηγική σημαία LNG τανκερ Clipper Posh και το με σημαία Παναμά τάνκερ Pro Triumph.

“Αν και αυτά τα τρία περιστατικά θεωρήθηκαν ότι είχαν χαρακτήρα ‘μικροκλοπών’, προειδοποιούν τα πλοία να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην επί του πλοίου ασφάλεια καθώς η πρόσβαση/εξουσιοδοτημένη επιβίβαση παραβιάστηκε”, λέει το ReCAAP σε ένα δελτίο τύπου, προσθέτοντας ότι τα πιο ευάλωτα πλοία είναι εκείνα με χαμηλή δωρεάν σίτιση που πλέουν σε πιο αργή ταχύτητα στην περιοχή”.

Τα περιστατικά συνέβησαν καθώς μια επιχείρηση αναζήτησης βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα αγνοούμένο Μαλαισιανό τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου, το MT Orkim Harmony, το οποίο στις 11 Ιουνίου έχασε την επικοινωνία με τον πλοιοκτήτη του και πιστεύεται ότι έχει πέσει θύμα πειρατών καυσίμων. Η τελευταία γνωστή θέση του τάνκερ μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου ήταν περίπου 17 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Pulau Aur, στη Μαλαισία.

Οι λεπτομέρειες για τα τρία περιστατικά που παρέχονται από τη ReCAAP είναι οι παρακάτω:

-Περίπου στις 02:21, ένα νηολογημένο στη Βραζιλία πλοίο μεταφοράς φορτίου χύδην, το Densa Shark έπλεε περίπου 1,1 ναυτικά μίλια νότια-νοτιοδυτικά της Pulau Takong Kecil όταν τρεις δράστες οπλισμένοι με μαχαίρια εθεάθησαν στο μηχανοστάσιο. Το πλήρωμα ενεργοποίησε αμέσως τον συναγερμό και διεξήγαγε έρευνα. Δεν βρέθηκαν δράστες επί του σκάφους και δεν έλειπε τίποτα.

-Μέσα στις επόμενες δύομισή ώρες, περίπου στις 05:03, το νηολογημένο στη Νορβηγία LNG τανκερ, Clipper Posh, έπλεε περίπου 3,9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά του Pulau Takong Kecil όταν πέντε δράστες εθεάθησαν στο μηχανοστάσιο.Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε αμέσως και ο πλοίαρχος διεξήγαγε μια έρευνα για τους δράστες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα. Τίποτα δεν έλειπε.

-Λιγότερο από μισή ώρα αργότερα, περίπου στις 05:25, ένα με σημαία Παναμά τάνκερ, το Pro Triumph, έπλεε περίπου 6,9 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Pulau Takong Kecil όταν πέντε δράστες εθεάθησαν στο μηχανοστάσιο. Ο αρχιμηχανικός και ο α’ μηχανικός δέθηκαν, και κάποια ανταλλακτικά γεννήτριας κλάπηκαν. Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

Διαβάστε ακόμα