Τσουχτερό πρόστιμο για την προσάραξη του MV Danio

m_v_danio_tsouxtero_prostimo_

Ο γερμανός ιδιοκτήτης της MV Danio καταδικάστηκε να πληρώσει πάνω από 120.000 δολάρια για την περσινή προσάραξη του πλοίου ανοιχτά της βρετανικής ακτής του Northumberland, ένα σχετικά μικρό ποσό σε σύγκριση με τη καταστροφική ζημιά που θα μπορούσε να είχε συμβεί.

Τον Μάρτιο του 2013, το μήκους 80 μέτρων MV Danio πέρασε σχεδόν δύο εβδομάδες κολλημένο σε αρκετά δύσκολη θέση στα οικολογικά προστατευόμενα νησιά Farne μετά την προσάραξη του στις 16 Μάρτη του 2013. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες παρεμπόδισαν τις αρχικές προσπάθειες για να τραβηχτεί το σκάφος από τα βράχια, αλλά το πλοίο τελικά επέπλευσε εκ νέου 12 ημέρες αργότερα χωρίς να βλάψει το περιβάλλον.

Η έρευνα που διενεργήθηκε αποκάλυψε ότι πριν από την προσάραξη μερικά από τα έξι μέλη του πληρώματος είχαν αποκοιμηθεί, ενώ βρίσκονταν εν υπηρεσία. Με το συναγερμό της γέφυρας απενεργοποιημένο, το πλοίο έπλεε για περίπου 90 λεπτά ακυβέρνητο πριν τελικά προσαράξει με σκληρό τρόπο στα βράχια.

Τον Ιανουάριο, ο ιδιοκτήτης του πλοίου, η γερμανική Cux Ship Management, ομολόγησε την ενοχή της για την αποτυχία να διατηρήσει τα αναγκαία μέτρα επαγρύπνησης επί του σκάφους και για τη μη ενεργοποίηση του συστήματος ασφαλείας μέσω συναγερμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC. Η εταιρεία έχει πλέον καταδικαστεί να πληρώσει 72.000 λίρες για παραβιάσεις των κανονισμών ασφάλειας και για το κόστος καθαρισμού, από ένα συνολικό πρόστιμο ύψους περίπου 120.000 δολαρίων.

“Είναι σαφές για μένα ότι η συγκλονιστική αποτυχία συμμόρφωσης με τους κανονισμούς ήταν η αιτία που το σκάφος έπλεε αυτόματα”, δήλωσε στο BBC ο δικαστής Brian Forster. “Η πιθανότητα καταστροφικού ατυχήματος ήταν προφανής καθώς έπλεε σιωπηλά μέσα στο σκοτάδι, χωρίς επιφυλακή, όντας απειλή για άλλα θαλάσσια σκάφη”, συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα