Τουρκία: Ξεκινά να λειτουργεί η δεύτερη πλωτή μονάδα LNG

Η Τουρκία ξεκίνησε την λειτουργία της δεύτερης μονάδας της υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG). Η μονάδα ονομάζεται MOL FSRU Challenger και ξεκίνησε την λειτουργία της στις 7 Φεβρουαρίου.

Το πλοίο χωρητικότητας 151.500 dwt είναι αγκυροβολημένο σε λιμάνι στο Dörtyol της Μεσογειακής επαρχίας του Hatay. Η δυνατότητα διανομής που έχει σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Berat Albayrak είναι 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Το MOL FSRU Challenger είναι νηολογημένο στις Μπαχάμες και μπορεί να αποθηκεύσει 263.000 κυβικά μέτρα LNG. Οι προδιαγραφές του επιτρέπουν την επανεξαγωγή LNG και την προμήθεια των περιοχών που βρίσκονται κοντά στην μονάδα.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του Albayrak, σύμφωνα με τις οποίες μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει αυξήσει την δυνατότητά της για αποθήκευση LNG σε 10 δις κυβικά μέτρα. Ο στόχος είναι να μπορεί να αποθηκεύσει τουλάχιστον το 20% της ανά χρόνο κατανάλωσης.

Το πρώτο τερματικό εισαγωγής πλωτού LNG της Τουρκίας, το ETKI, ξεκίνησε την λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2016. Το χωρητικότητας 145.000 κυβικών μέτρων βρίσκεται κοντά στο Çakmakli του Izmir και λειτουργεί από τις Τούρκικες κατασκευαστικές εταιρίες Kolin και Kalyon. Η δυνατότητα διανομής του πλοίου είναι 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα όπως και του MOL FSRU Challenger.

Διαβάστε ακόμα