Βρέθηκαν άλλοι δύο νεκροί και το “μαύρο κουτί” στο τάνκερ Sanchi

Το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι διασωστικές ομάδες βρήκαν σήμερα τα πτώματα δύο ναυτικών καθώς και το μαύρο κουτί πάνω στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο Sanchi που καίγεται από τις 6 Ιανουαρίου στα ανοικτά των κινεζικών ακτών.

Το δεξαμενόπλοιο Sanchi είχε πλήρωμα 32 ναυτικών (30 Ιρανών και δύο από το Μπαγκλαντες) και έπιασε φωτιά μετά τη σύγκρουσή του με κινεζικό φορτηγό πλοίο, ενώ μετέφερε 136.000 τόνους condensate (ένας πολύ ελαφρύς τύπος αργού πετρελαίου), σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων ανατολικά της Σανγκάης.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τρία πτώματα, μαζί μ’ αυτά που βρέθηκαν σήμερα, ενώ οι υπόλοιποι ναυτικοί θεωρούνται αγνοούμενοι.

“Στις 08:37 τέσσερις διασώστες εξοπλισμένοι με μάσκες και φιάλες οξυγόνου κατέβηκαν με καλάθι στο πίσω μέρος του Sanchi. Ανακάλυψαν δύο πτώματα ναυτικών μέσα σε μια σωστική λέμβο. Αφού ανέκτησαν το μαύρο κουτί, οι διασώστες επιχείρησαν να φθάσουν στα διαμερίσματα του πληρώματος (…) όμως η θερμοκρασία έφθανε εκεί τους 89 βαθμούς Κελσίου και δεν μπόρεσαν να μπουν”, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η επιχείρηση διάσωσης από συνολικά 13 σκάφη διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα. Οι διασώστες πρόλαβαν να εντοπίσουν το “μαύρο κουτί” του πλοίου στη γέφυρα, πριν αποχωρήσουν από το ακόμα φλεγόμενο τάνκερ, καθώς άλλαξε ο άνεμος και “πυκνός τοξικός καπνός” εμπόδισε τη συνέχιση της επιχείρησης.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δυνατοί άνεμοι είχαν απομακρύνει το πλοίο από τις κινεζικές ακτές προς ύδατα που ανήκουν στην Ιαπωνική αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Ο κίνδυνος περαιτέρω εκρήξεων και ενδεχόμενης βύθισης του πλοίου δεν έχει αποτραπεί, σύμφωνα με το κινέζικο Υπουργείο Μεταφορών.

Διαβάστε ακόμα