«Ξεπουλάνε τη δημόσια ναυτική εκπαίδευση»

aspropurgos_aen_

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (Π.Ε.Ε.Δ.Ν.Ε) εξαπολύει επίθεση στον υπουργό Ναυτιλίας με αφορμή δηλώσεις του στο 3ο Στρατηγικό Συνέδριο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο 3ο Στρατηγικό Συνέδριο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική»

Ο κ. Υπουργός σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου, της Τετάρτης, 05 Νοεμβρίου 2014, δήλωσε: «Κυρίες και Κύριοι, μετά τον Υπουργό Οικονομίας, ο οποίος, νομίζω, περιέγραψε και τους μακροοικονομικούς στόχους αλλά έθεσε προβληματισμούς για τους αναπτυξιακούς στόχους. Θα ήθελα να σας πω ότι…διαμορφώνουμε εξελίξεις…Δεύτερον…Τρίτον…Εμείς πρέπει να τους δώσουμε περισσότερες δυνατότητες εκπαίδευσης…είμαστε σε άμεση συνεννόηση και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και με τις Ναυτεργατικές Ενώσεις, ώστε να προχωρήσουμε και να γίνει η Ναυτική Εκπαίδευση ο πρώτος πυλώνας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα περάσει σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης…αν μπούμε σε ένα κύκλο πολιτικής ανασφάλειας και αμφιβολίας θα τις δω να τις ξανασυζητάνε αυτοί οι επενδυτές, οποίοι τις είχαν αποφασίσει…Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.»

Η χρήση πρώτου πληθυντικού προσώπου δημιουργεί συγχύσεις, για το ποιοι είστε εσείς. Μήπως είστε εσείς που έχετε αποφασίσει, ερήμην ημών των υπολοίπων, να ξεπουλήσετε έναντι πινακίου φακής όλες τις Κοινωνικές Δομές και Υπηρεσίες του Δημοσίου που αποτελούν κατακτήσεις μετά από μακροχρόνιους αγώνες και θυσίες των εργαζομένων; Και με εντατικούς ρυθμούς προχωράτε στο ξήλωμα των κατακτήσεων σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και σε τομείς Κοινωνικών Αγαθών, όπως η Ενέργεια, το Νερό κ.ά., παραχωρώντας δομές, υποδομές και τομείς του Δημοσίου στους ιδιώτες; Οφείλετε να κατονομάσετε και τις συμπράττουσες, στο έγκλημα του ξεπουλήματος της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ), Ναυτεργατικές Ενώσεις, με τις οποίες «είστε σε άμεση συνεννόηση». Για να ξέρουμε ποιους άλλους έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Εσείς, αφού έχετε, διαχρονικά, με την πολιτική σας, δημιουργήσει χιλιάδες στρατιές ανέργων και δη νέων, επικαλείστε, ως σωτήρες της Ναυτικής Εκπαίδευσης και όχι μόνο, την άνοδο των βάσεων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και αποκρύπτοντας, σκοπίμως, το βασικό αίτιο της ανόδου των βάσεων που είναι η ανεργία των νέων, και που φυσικά εσείς δημιουργήσατε με την πολιτική σας, με στόχο την δημιουργία και ιδιωτικών ΑΕΝ.

Επιπλέον, εσείς, όταν δηλώνετε ότι «Πριν από μερικά χρόνια, μετά βίας στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού έμπαιναν άνθρωποι που με το ζόρι είχαν πάρει το απολυτήριο του Λυκείου και είχαν γράψει συνήθως στις Πανελλαδικές Εξετάσεις κάτω από τη βάση» κινδυνεύει, πέραν των άλλων, η πολιτική σας να χαρακτηριστεί, αν μη τι άλλο, απαξιωτική για το εν ενεργεία Ναυτεργατικό Δυναμικό της Χώρας, το οποίο εν τω μεταξύ, αν και «με το ζόρι πήρε το απολυτήριο του Λυκείου», κατόρθωσε με την αγάπη του για το επάγγελμα και συνεχώς εκπαιδευόμενο, να αποκτήσει τα κατάλληλα για την θέση υψηλής ευθύνης του Αποδεικτικά Ναυτικής Ικανότητας. Αποδεικτικά τα οποία απόκτησε με την αξία του διαμέσου της φοίτησής του στις Σχολές της ΔΝΕ και μάλιστα Δωρεάν. Δυναμικό το οποίο με την εργασία του παράγει τον πλούτο που επικαλείστε ως ποσοστό του ΑΕΠ και με βασικό συντελεστή, ως προς την απόδοση της επένδυσης, την υποδομή της ΔΝΕ και η οποία αποτελεί κτήμα των Πολιτών της Χώρας.

Αυτήν την υποδομή θέλετε να ξεπουλήσετε και όπως δηλώνετε, είστε «…σε άμεση συνεννόηση και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και με τις Ναυτεργατικές Ενώσεις, ώστε να προχωρήσετε και να γίνει η Ναυτική Εκπαίδευση ο πρώτος πυλώνας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα περάσει σε διαδικασίες ιδιωτικοποίησης. Με την έννοια, ότι θα δημιουργηθούν οι πρώτες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίες δεν θα ανήκουν στο κράτος, θα είναι οι πρώτες ιδιωτικές μη κερδοσκοπικές Ακαδημίες και ελπίζετε μέσα από αυτό τον κλάδο να δείξετε και τη συνέχεια για το πως θα προχωρήσει και στην απελευθέρωση η τριτοβάθμια εκπαίδευση μας, για την οποία έχει γίνει τόσο λόγος και οι συνταγματικοί περιορισμοί, έχουν στερήσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν τα μη κερδοσκοπικά, τα μη κρατικά πανεπιστήμια.», αφού βεβαίως πρώτα φροντίσατε να απαξιώσετε και να συρρικνώσετε την ΔΝΕ, την οποία δεν την ενισχύσατε όπως οφείλατε και στη συνέχεια να ανοίξετε φαρδιά – πλατιά τον δρόμο για την ιδιωτικοποίησή της.

Τα δείγματα γραφής σας είναι αυτά:

– Το ΠΔ 103/2014 (Οργανισμός ΥΝΑ) όπου περικόψατε κατά ποσοστό 66% και πλέον τις οργανικές θέσεις του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ), Μόνιμου και ΙΔΑΧ όλων των Σχολών της ΔΝΕ. Με αποτέλεσμα όλες οι Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΕΝ) δηλαδή οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), οι Σχολές Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων (ΣΣΠΜ) και η Δημόσια Σχολή ΕΝ/Μετεκπαίδευση Θαλαμηπόλων (ΔΣΕΝ/ΜΕΤ/ ΘΑΛ/ΛΩΝ) να αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς την έγκαιρη πρόσληψη Ωρομίσθιου ΕΠ πριν την έναρξη κάθε Εκπαιδευτικού Έτους.
– Έχετε ακυρώσει διαγωνισμούς προμήθειας και ανανέωσης εργαστηριακού εξοπλισμού Σχολών αν και θα επιδοτούνταν από το ΕΣΠΑ.
– Και σε συνέχεια των Νόμων 3153/2003, 3450/2006, με το ΠΔ 141/2014 «Προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας στα πλοία και άλλες διατάξεις – Αντικατάσταση Προεδρικού Διατάγματος 243/1998», ιδιωτικοποιείτε πλήρως την ΔΝΕ.

Η ουσία είναι οι προθέσεις σας. Και οι προθέσεις σας μεταξύ των άλλων παραπέμπουν και στην επιβολή διδάκτρων σε όσους νέους και νέες επιθυμούν να σταδιοδρομήσουν στο ναυτικό επάγγελμα και κατά συνέπεια και αντίθετα με τα απτά δείγματα γραφής σας, θα περιμέναμε να ενισχύσετε τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και να δώσετε στους νέους τη δυνατότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης που επιζητούν ως μια διέξοδο από την ανεργία. Λυπούμαστε ειλικρινά. Επισυνάπτουμε Ανακοίνωση για την σημερινή κατάσταση στις ΑΕΝ.

Διαβάστε ακόμα