Ο Β. Μαρινάκης σχεδιάζει παραγγελίες για 10 πλοία

Δυναμική επιστροφή στις ναυπηγήσεις έκαναν οι εταιρείες του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη αφού τελείωσε η… διαδικασία της κατάκτησης και του φετινού νταμπλ.

Ενδεικτικό των δυναμικών κινήσεων της Capital Ship management of Greece του κ. Μαρινάκη προχωράει, σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny, σε συμφωνίες για την κατασκευή 6 πλοίων με option για άλλα 4.

Ειδικότερα, η εταιρεία, συμφερόντων του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ανέφερε ότι υπέγραψε επιστολή προθέσεων (a letter of intent) με ναυπηγεία της Ρουμανίας για τη ναυπήγηση δύο πλοίων μεταφοράς κοντέϊνερ χωρητικότητας 8.600 TEU το καθένα διατηρώντας δικαίωμα option για άλλα 2, Η παράδοση θα γίνει το 2015 και το κόστος υπολογίζεται σε 80 εκατομμύρια δολάρια για το καθένα.

Παράλληλα, η εταιρεία επιβεβαίωσε την τοποθέτηση παραγγελίας σε ναυπηγεία της Κίνας για την κατασκευή δύο δεξαμενόπλοιων παραγώγων (product tankers), χωρητικότητας 52.000 τόνων το καθένα διατηρώντας δικαίωμα option για άλλα 2.

Τέλος, η Capital του κ. Μαρινάκη υπέγραψε επιστολή προθέσεων (a letter of intent) με ναυπηγεία της Κορέας για την κατασκευή δύο παρόμοιων πλοίων.

Στον χώρο των φορτηγών πλοίων- χύδην (bulk carrier) η Navarone SA του κ. Μιχ. Γκιόκα ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε παραγγελία σε ναυπηγεία της Κίνας για την κατασκευής δύο πλοίων, χωρητικότητας 36.000 τόνων το καθένα με παράδοση το 2014.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα

Με μια αποκάλυψη “βόμβα” πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία η ιδρυτική συνέλευση του νέου κόμματος που δημιούργησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας.

Οπως είπε ο Γ.Λιλλήκας υπήρχε πρόταση από Κινέζους επενδυτές για προαγορά φυσικού αερίου αξίας 10 δισ. ευρώ ακόμα και πριν την τρίτη επβεβαιωτική γεώτρηση, αλλά τόσο η κυβέρνηση Χριστόφια όσο και η κυβέρνηση Αναστασιάδη αδιαφόρησαν χωρίς να υπάρχει λογική εξήγηση.

Ο Γ.Λιλλήκας είπε μάλιστα ότι η πρόταση είναι ακόμα σε ισχύ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους πολίτες ανεξάρτητα από ιδεολογική ταυτότητα να ενταχθούν στο κόμμα του, το οποίο θέλει να το καταστήσει πόλο αντίστασης στο Μνημόνιο.

Ο 53χρονος πολιτικός από την Πάφο, είχε εκλεγεί δύο φορές βουλευτής με το ΑΚΕΛ (1996 και 2001) και υπηρέτησε ως υπουργός Εμπορίου (2003-2006) και Εξωτερικών (2006-2007) στην κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου ήταν υποψήφιος και ήρθε τρίτος, πίσω από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Σταύρο Μαλά, συγκεντρώνοντας όμως το σημαντικό ποσοστό του 26,15%.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λιλλήκα, που έκανε «έκκληση σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα ιδεολογίας και ταυτότητας, να ανταποκριθούν στο κάλεσμά του», η Συμμαχία Πολιτών είναι «κοινωνικό Κίνημα, που θέλει να δώσει δύναμη και ρόλο στους πολίτες, μακριά και έξω από στεγανά και κατεστημένα».

Μιλώντας στην ιδρυτική συνέλευση του Κινήματος άσκησε έντονη κριτική για τους χειρισμούς σε θέματα οικονομίας και είπε ότι «η Κύπρος βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή». «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι -είπε- να ανεχόμαστε τον γερμανικό ηγεμονισμό και πρέπει να τεθεί το Μνημόνιο σε δημοψήφισμα».

Κάλεσε τους πολίτες σε «συστράτευση στον αγώνα για αποτροπή σχεδιασμών που επιδιώκουν να μετατρέψουν την Κύπρο σε αποικία της Τρόικας και να υποθηκεύσουν το φυσικό αέριο».

Κατήγγειλε ότι «την οικονομική εξάρτηση της Κύπρου θα ακολουθήσει η προσπάθεια επιβολής λύσης του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν».

Στη Συμμαχία Πολιτών προσχώρησαν πρώην βουλευτές και κομματικά στελέχη όπως: οι πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ Άγης Αγαπίου και Κυριάκος Τυρίμος και του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης.

Επίσης, προσχώρησαν οι Στέλιος Αμερικάνος, Χριστόδουλος Ταραμουντάς και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ, οι Σίμος Αγγελίδης και Χρίστος Σενέκκης του ΔΗΚΟ, ο επιχειρηματίας Πάνος Ιωαννίδης, ο μουσικοσυνθέτης Βάσος Αργυρίδης και η Ειρήνη Μάντολες.

Στην ιδρυτική συνέλευση παρέστησαν ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας.

Η καταστατική συνέλευση του νέου πολιτικού σχηματισμού έχει οριστεί για τις 23 Ιουνίου.

Τη Τρίτη το απόγευμα η “Συμμαχία Πολιτών” θα πραγματοποιήσει μαζί με άλλους εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, την ώρα της ψηφοφορίας για το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα

– «Έρευνα της Κατάστασης των ΑΕΝ της Ελλάδας – Οι απόψεις των σπουδαστών το 2012».

– Επιστημονικός Υπεύθυνος Έρευνας: Καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς

Έρευνα για την παρούσα κατάσταση των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού διεξήγαγε το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με το Στατιστικό Τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης αναφέρθηκε στη συνεισφορά του Ι.Ε. στη ναυτική εκπαίδευση, καθώς επίσης και στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος να πραγματοποιήσει σειρά ερευνών για το θέμα αυτό.

Τα κυριότερα συμπεράσματα των ερευνών παρουσίασε ο Πρόεδρος του Στατιστικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς.

Αποτελέσματα της Έρευνας:

Α. Γενικές Τοποθετήσεις των Σπουδαστών
• Στην ερώτηση: «Από τι τύπο Λυκείου έχετε αποφοιτήσει;», οι ερωτηθέντες δήλωσαν:

Από τι τύπο Λυκείου έχετε αποφοιτήσει;

Επτά στους δέκα σπουδαστές ΑΕΝ Πλοιάρχων δήλωσαν ότι αποφοίτησαν από το ενιαίο Λύκειο. Περίπου 4 στους 10 σπουδαστές των ΑΕΝ Μηχανικών αποφοίτησαν από ΕΠΑΛ – ΤΕΕ.
• Στην ερώτηση σχετικά με την αποφοίτησή τους από το Λύκειο οι απαντήσεις των ερωτηθέντων έχουν ως εξής:

Με ποιο βαθμό αποφοιτήσατε από το Λύκειο;

Το 60,6% των σπουδαστών των ΑΕΝ Πλοιάρχων απάντησε ότι αποφοίτησε με βαθμό που κυμαινόταν από 14 έως 18. Το αντίστοιχο ποσοστό των σπουδαστών των ΑΕΝ Μηχανικών ήταν σημαντικά μικρότερο (49,1%).

• Ως προς την ερώτηση: «Από πού πληροφορηθήκατε για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ΑΕΝ, στην οποία τώρα σπουδάζετε;», οι απαντήσεις (πολλαπλής επιλογής) δίνονται στον ακόλουθο πίνακα:
Από πού πληροφορηθήκατε για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ΑΕΝ, στην οποία τώρα σπουδάζετε;
Πηγές Πληροφόρησης Σπουδαστές ΑΕΝ Πλοιάρχων (%) Σπουδαστές ΑΕΝ Μηχανικών (%)
Από φίλους 28,8 33,9
Από γνωστούς 35,7 38,9
Από καθηγητές Λυκείου ή Φροντιστηρίου 10,6 9,4
Από το Διαδίκτυο (Internet) 12,9 9,4
Από τα ΜΜΕ 4,5 3,9
Από τηλεοπτικά σποτ 4,5 2,2
Από αποφοίτους των ΑΕΝ 15 17,4
Από το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού 11,5 11,5

• Οι απόψεις των σπουδαστών στην ερώτηση: «Αισθάνεστε ότι μπορείτε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των σπουδών σας;», απεικονίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Σχεδόν οκτώ στους δέκα σπουδαστές θεωρούν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σπουδών στις ΑΕΝ.

• Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους σπουδαστές δεν μπορεί να γίνει σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, όπως είναι η άσχημη κατάσταση διατήρησης και συντήρησης κτηρίων. Η κατάσταση των κτηρίων πρέπει να απεικονίζει και να συμβαδίζει με την ποιότητα των σπουδών της ΑΕΝ.

Οι απόψεις των σπουδαστών στην ερώτηση: «Πόσο ικανοποιημένος είστε από τις κτηριακές εγκαταστάσεις της ΑΕΝ που σπουδάζετε;», δίνονται στον ακόλουθο πίνακα:
Από τα δεδομένα παρατηρούμε ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά απαντήσεων των σπουδαστών εμφανίζονται στην απάντηση «πολύ δυσαρεστημένος».

Τόσο οι σπουδαστές των ΑΕΝ Πλοιάρχων όσο και οι σπουδαστές των ΑΕΝ Μηχανικών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τις κτηριακές υποδομές, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις τιμές των Δεικτών Διάχυσης, που είναι κάτω από τη βάση των 50 μονάδων, καταδεικνύοντας το χαμηλό επίπεδο περιβάλλοντος που παρουσιάζουν οι σχολικές μονάδες των ΑΕΝ.

Το περιβάλλον της ΑΕΝ αναμφίβολα δεν ευνοεί ούτε τη μάθηση των σπουδαστών, ούτε και την καλή απόδοση του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Όσον αφορά στις τεχνολογικές υποδομές της ΑΕΝ, οι απόψεις των σπουδαστών στην ερώτηση: «Πόσο ικανοποιημένος είστε από τις υποδομές της ΑΕΝ όπου είστε σπουδαστής;», απεικονίζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Οι απαντήσεις των σπουδαστών για τις τεχνολογικές υποδομές εμφανίζουν χαμηλό ποσοστό ικανοποίησης. Παρατηρούμε ότι οι τιμές του Δείκτη Διάχυσης είναι μικρότερες από το 50, που είναι η βάση, και αντιστοιχεί στην ουδέτερη κατάσταση.

Οι τιμές του Δείκτη Διάχυσης καταδεικνύουν την έντονη δυσαρέσκεια των σπουδαστών ως προς τις τεχνολογικές υποδομές. Οι τεχνολογικές δομές των ΑΕΝ δε δημιουργούν αίσθημα ικανοποίησης από τους σπουδαστές.

• Τα εκπαιδευτικά ταξίδια των σπουδαστών μπορούν να θεωρηθούν ως πρακτική άσκηση, που στόχο έχει την επαφή των σπουδαστών των ΑΕΝ με το μελλοντικό τους επάγγελμα. Εκεί, ο κάθε σπουδαστής αρχίζει να «παντρεύει» την θεωρητική γνώση που απέκτησε στην ΑΕΝ με την εφαρμογή στην πράξη αυτής της γνώσης.

Ουσιαστικά τα εκπαιδευτικά ταξίδια συντελούν στη μετάβαση από τη Σχολή στο πραγματικό εργασιακό περιβάλλον και αποτελούν τον «προθάλαμο» της ένταξης του σπουδαστή στο ναυτικό επάγγελμα.

Σημειώνουμε ότι η πρακτική άσκηση (εκπαιδευτικά ταξίδια) πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών και όχι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στις ΑΕΝ. Γι’ αυτό και είναι υποχρεωτικό στοιχείο της εκπαίδευσης των σπουδαστών ΑΕΝ.

Πέμπτο κριτήριο έκφρασης της ολικής ικανοποίησης των σπουδαστών της ΑΕΝ, είναι τα εκπαιδευτικά ταξίδια (πρακτική άσκηση).

Οι σπουδαστές εξέφρασαν τις απόψεις τους στην ερώτηση: «Πόσο ικανοποιημένος είστε από τα εκπαιδευτικά ταξίδια;», που δίνονται στον παρακάτω πίνακα:

Παρατηρούμε υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και για τους σπουδαστές των ΑΕΝ Πλοιάρχων (80,4) και για τους σπουδαστές των ΑΕΝ Μηχανικών (80,7).

• Το πρόβλημα της διαρροής ή της μη συνέχισης των σπουδών στις ΑΕΝ είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

Οι απαντήσεις των σπουδαστών στην ερώτηση: «Έχεις σκεφθεί να μην ολοκληρώσεις τις σπουδές σου στην ΑΕΝ που σπουδάζεις;», δίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

Έχεις σκεφθεί να μην ολοκληρώσεις τις σπουδές σου στην ΑΕΝ που σπουδάζεις;
                  Ναι    Όχι
Πλοίαρχοι: 22,2   77,8
Μηχανικοί:19,0   81,0

Από τις απαντήσεις των σπουδαστών προκύπτει ότι περίπου 2 στους 10 σπουδαστές έχουν σκεφθεί να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

marinews.gr

Διαβάστε ακόμα