Σοκαριστικές εικόνες: 100,000 νεκρά ψάρια έριξε στον Ατλαντικό η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανότρατα στον κόσμο FV Margiris

Η ολλανδικής ιδιοκτησίας μηχανότρατα FV Margiris, το δεύτερο μεγαλύτερο αλιευτικό σκάφος στον κόσμο, έριξε πάνω από 100.000 νεκρά ψάρια στον Ατλαντικό Ωκεανό ανοιχτά της Γαλλίας, σχηματίζοντας ένα πλωτό χαλί από νεκρά ψάρια που εντόπισαν οι περιβαλλοντολόγοι.

Η απόρριψη, που σημειώθηκε νωρίς την Πέμπτη, προκλήθηκε από ζημιά στα δίχτυα της τράτας, δήλωσε ο όμιλος της αλιευτικής βιομηχανίας PFA, ο οποίος εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη του αλιευτικού. Σε δήλωση, η ομάδα χαρακτήρισε την απόρριψη πολύ σπάνιο περιστατικό. Μια περιβαλλοντική ομάδα είπε ότι ήταν μια παράνομη απόρριψη περισσότερων από 100.000 ψαριών που δεν χρειάζονταν από το αλιευτικό .

Ο γαλλικός βραχίονας της ομάδας εκστρατείας Sea Shepherd δημοσίευσε για πρώτη φορά εικόνες της απόρριψης, που δείχνουν την επιφάνεια του ωκεανού να καλύπτεται από ένα πυκνό στρώμα ψαριού, ένα υποείδος μπακαλιάρου, που χρησιμοποιείται για τη μαζική παραγωγή ιχθυελαίου και αλεύρων.

Η Sea Shepherd France δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το περιστατικό ήταν τυχαίο, αλλά μάλλον μια απόπειρα της τράτας να απορρίψει ένα είδος ψαριού που δεν ήθελε να επεξεργαστεί, μια πρακτική που απαγορεύεται σύμφωνα με τους κανόνες αλιείας της ΕΕ.

Η Lamya Essemlali, επικεφαλής της ομάδας εκστρατείας στη Γαλλία είπε στο Reuters ότι πιστεύει ότι τα ψάρια σκόπιμα απορρίφτηκαν. Η Sea Shepherd France είπε ότι η απόριρψη επηρέασε πάνω από 100.000 ψάρια. Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας Ανίκ Ζιραρντέν χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις εικόνες των νεκρών ψαριών και είπε ότι ζήτησε από την εθνική αρχή επιτήρησης αλιείας της χώρας να ξεκινήσει έρευνα για το ατύχημα.

Τράτες όπως η Margiris χρησιμοποιούν συρόμενα δίχτυα μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου και επεξεργάζονται τα ψάρια σε εργοστάσιο πάνω στο σκάφος, μια πρακτική που επικρίνεται έντονα από τους περιβαλλοντολόγους.

Μετά από διαμαρτυρίες ακτιβιστών, το Margiris αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα αυστραλιανά ύδατα το 2012. Τα στοιχεία από το marinetraffic.com την Παρασκευή έδειξαν ότι το σκάφος, το οποίο ανήκει στην ολλανδική εταιρεία Parleviliet & Van der Plas και πλέει με σημαία Λιθουανίας, εξακολουθούσε να ασχολείται με αλιευτικές δραστηριότητες στα ανοιχτά της Γαλλίας.

Διαβάστε ακόμα