Συνελήφθησαν 3 άτομα για την επίθεση κατά του πλοίου «COSCO ASIA» στο Σουέζ

Τρία άτομα έχουν συλληφθεί από τις αρχές της Αιγύπτου ως ενεχόμενα στην επίθεση εναντίον του με σημαία Παναμά πλοίου μεταφοράς κοντέϊνερ «COSCO ASIA» σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο οι τρεις συλληφθέντες φέρονται ότι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον του παραπάνω πλοίου, καθώς έπλεε στο βόρειο τμήμα της διώρυγας, μια σημαντική παγκόσμια αρτηρία της Ναυτιλίας, η οποία φυλάσσεται από τον Αιγυπτιακό στρατό.

Από την επίθεση δεν προκλήθηκε ζημιά στο πλοίο ή στο φορτίο του. Έτσι το κατασκευής 2007 «COSCO ASIA», χωρητικότητας 109.968 τόνων, πέρασε από το Πορτ Σάϊντ στη Μεσόγειο και ταξιδεύει πλέον προς τον προορισμό του, το Αμβούργο (η φωτογραφία του πλοίου είναι από το marinetraffic.com).

«Υπήρξε μια προσπάθεια να διαταραχθεί η ασφάλεια στην περιοχή, που ονομάζεται El-Qantara και γι’ αυτό έριξαν εναντίον ενός πλοίου, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η ναυσιπλοΐα», δήλωσε στο Reuters πηγή του στρατού.

«Τρία άτομα συνελήφθησαν…. Αυτή η επίθεση δεν θα μπορούσε να βλάψει τα πλοία», ανέφερε η ίδια πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες εκτός του ότι η έρευνα της υπόθεσης είναι σε εξέλιξη.

Το Σάββατο, ο επικεφαλής των Αρχών της Διώρυγας του Σουέζ Mohab Memish είχε πει ότι ένας τρομοκράτης είχε πραγματοποιήσει την επιχείρηση, υπονοώντας σαφώς ότι πίσω από αυτή μπορεί να κρύβονται ισλαμιστές μαχητές.

Πηγές από τις αρχές της Διώρυγας είχε πει ότι είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση ένας πύραυλος- βόμβα.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ακόμα και ένας τέτοιος πύραυλος χτυπούσε το πλοίο θα επέφερε οριακά πλήγματα. Ο στόχος, όπως είπαν, ήταν να δημιουργηθεί σάλος από τα Μέσα Ενημέρωσης και να βλάψουν την εικόνα της Αιγύπτου.

Σε ερώτηση για το εάν οι στρατιωτικοί υποψιάζονται ότι η επίθεση ήταν μέρος ευρύτερης εκστρατείας για να διαταραχθεί η ναυσιπλοία η ίδια πηγή του στρατού είπε:

«Δεν νομίζω ότι είναι έτσι, επειδή το Κανάλι του Σουέζ είναι ασφαλές».

Όπως σημειώνει το Reuters πέραν των συνεπειών στο παγκόσμιο εμπόριο τυχόν μεγάλη επίθεση κατά της Διώρυγας του Σουέζ θα έχει δραματικό αντίκτυπο στην οικονομία της Αιγύπτου, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από την 192 χιλιομέτρων (120 μίλια) διαδρομή των πλωτών μεταφορών, που είναι η συντομότερη θαλάσσια οδός μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Πάντως, η αυξανόμενη ανασφάλεια στο Σινά ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι η περιοχή βρίσκεται δίπλα στο Ισραήλ καθώς και την ελεγχομένη από την Χαμάς Λωρίδα της Γάζας, όπως και η Διώρυγα.

Πηγές Ασφαλείας έλεγαν ότι οι Αρχές της Διώρυγας του Σουέζ έχουν δεχθεί απειλές από άγνωστες ομάδες, οι οποίες δήλωσαν ότι θα έχουν ως στόχο την ναυσιπλοΐα. Μάλιστα, ο στρατός έχει μπλοκάρει μια γέφυρα πάνω από το κανάλι ως προληπτικό μέτρο, λόγω των απειλών.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα