Πειραιάς
31°C

Αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράν σε αντίποινα για την επίθεση στο containership Ever Lovely

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν αεροπορικά πλήγματα σε ιρανικό έδαφος, ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσαν, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ιρανικές δυνάμεις εναντίον του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Lovely στα Στενά του Ορμούζ.

Δημοσιεύθηκε στις

27/06/2026

από

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Κεντρικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (CENTCOM), αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), καθώς και παράκτια συστήματα ραντάρ στο Ιράν. Η CENTCOM υποστήριξε ότι η επίθεση στο εμπορικό πλοίο συνιστά παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια των ιρανικών δυνάμεων «αδικαιολόγητη επίθεση κατά της εμπορικής ναυτιλίας».

Από την πλευρά του, το κρατικό ιρανικό δίκτυο IRIB μετέδωσε ότι δύο βλήματα έπληξαν τηλεπικοινωνιακό πύργο στην περιοχή Σιρίκ, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει τις ζημιές που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές. Παράλληλα, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύθηκαν αναφορές για εκρήξεις στην ίδια περιοχή, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες ή ανεξάρτητη επιβεβαίωση.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ανακοίνωσαν ότι θεωρούν πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έχει πλέον παραβιαστεί, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν παραβιάσεις σε αρκετές από τις βασικές προβλέψεις της, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση παύσης των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα.

Παρά τη νέα ανταλλαγή στρατιωτικών ενεργειών, δημοσίευμα του Amwaj Media αναφέρει ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν έχουν ενεργοποιήσει απευθείας τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με στόχο την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δίαυλος αφορά αποκλειστικά διπλωματικές επαφές και όχι στρατιωτική επικοινωνία, ενώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά την επίθεση στο Ever Lovely, προκειμένου να ελεγχθεί ο κύκλος αντιποίνων.

Αργότερα, ιρανικές πηγές υποστήριξαν ότι πραγματοποιήθηκαν αντίποινα εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών θέσεων στην περιοχή. Παράλληλα, λογαριασμός που συνδέεται με το Ιράν ανέφερε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν πως, εάν τα εμπορικά πλοία συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον την θαλάσσια διαδρομή από το Ομάν αντί της βόρειας διαδρομής που ελέγχουν οι ίδιοι, η αντίδρασή τους θα είναι ακόμη πιο εκτεταμένη.

Παρόλο που οι διελεύσεις των εμπορικών πλοίων από τα στενά του Ορμούζ έχουν ξεκινήσει και πάλι έως έναν βαθμό, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη και εύθραυστη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από οργανισμούς, ναυλωτές και ναυτιλιακές εταιρείες ώστε να μην υπάρξει κάποιος νέος τραυματισμός ή απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Διαβάστε ακόμα: Νέα επίθεση σε εμπορικό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ – Ο IMO «παγώνει» το σχέδιο απομάκρυνσης 11.000 ναυτικών

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
31°C