Πειραιάς
21°C

Αυτά είναι τα δύο πλοία που θα καλύψουν το κενό του Blue Carrier 2

Με το Blue Carrier 1 να αναλαμβάνει δρομολόγια προς Σάμο, Κω και Ρόδο και το Blue Star Myconos να προσφέρει πρόσθετη μεταφορική δυνατότητα προς τη Σάμο, διαμορφώνεται το πρώτο σχέδιο κάλυψης του κενού που άφησε το Blue Carrier 2.

Δημοσιεύθηκε στις

27/09/2026

από

Η σοβαρή πυρκαγιά που έθεσε εκτός δρομολογίων το Blue Carrier 2 δεν δημιούργησε μόνο ένα ακόμη δύσκολο περιστατικό για την ελληνική ακτοπλοΐα. Άφησε ταυτόχρονα ένα σημαντικό κενό στη μεταφορά φορτηγών και εμπορευμάτων προς νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, καθώς το πλοίο εξυπηρετούσε Σάμο, Κω και Ρόδο.

Το μεγαλύτερο βάρος της προσωρινής αναπλήρωσης πέφτει πλέον στο Blue Carrier 1. Σύμφωνα με την ενημέρωση που δημοσιοποίησε ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, μετά από επικοινωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας, η Σάμος ενσωματώνεται στα δρομολόγια του Ro-Ro, ώστε να εξυπηρετούνται κυρίως τα ειδικά φορτία. Το νέο σχήμα προβλέπει δρομολόγιο από Πειραιά προς Σάμο, Κω και Ρόδο.

Η αλλαγή έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η Κως και η Ρόδος αποτελούσαν ήδη βασικούς προορισμούς των εμπορευματικών δρομολογίων του Blue Carrier 1. Αυτό που προστίθεται τώρα είναι ουσιαστικά η ενισχυμένη παρουσία του πλοίου στη Σάμο, ώστε να απορροφηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του έργου που μέχρι την πυρκαγιά εκτελούσε το Blue Carrier 2.

Το τροποποιημένο πρόγραμμα που έχει δημοσιοποιηθεί για την περίοδο από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου δείχνει μάλιστα πόσο σύνθετη είναι η αναδιάταξη. Το Blue Carrier 1 προβλέπεται να πραγματοποιεί προσεγγίσεις σε Βαθύ, Κω και Ρόδο, ενώ σε ορισμένα δρομολόγια περιλαμβάνεται και η Λέρος. Για παράδειγμα, στις 2 Οκτωβρίου το πρόγραμμα προβλέπει Βαθύ – Κω – Ρόδο και την επομένη Ρόδο – Κω – Βαθύ.

Το δεύτερο πλοίο που μπαίνει στην εξίσωση είναι το Blue Star Myconos, όμως ο ρόλος του είναι διαφορετικός και χρειάζεται να γίνει αυτή η διάκριση. Δεν αναλαμβάνει τη γραμμή προς Κω και Ρόδο ως αντικαταστάτης του Blue Carrier 2. Θα χρησιμοποιηθούν τα τρία προγραμματισμένα εβδομαδιαία δρομολόγιά του για να μεταφέρονται επιπλέον φορτηγά με γενικό φορτίο προς τη Σάμο.

Έτσι, στην πράξη δημιουργείται ένα διπλό σύστημα. Το Blue Carrier 1 αποτελεί τη βασική λύση για το εμπορευματικό έργο προς Σάμο, Κω και Ρόδο, ενώ το Blue Star Myconos αποφορτίζει μέρος της πίεσης στη Σάμο, παίρνοντας φορτηγά που μπορούν να ταξιδέψουν μέσω των κανονικών επιβατηγών δρομολογίων του.

Το μέγεθος του κενού γίνεται ευκολότερα αντιληπτό από το ίδιο το τελευταίο ταξίδι του Blue Carrier 2. Όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, το πλοίο μετέφερε 166 φορτηγά και 29 Ι.Χ., ενώ εκτελούσε τη γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Βαθύ – Κως – Ρόδος – Κως – Πειραιάς. Πρόκειται επομένως για σημαντικό όγκο οχημάτων και φορτίων που πρέπει πλέον να κατανεμηθεί σε διαφορετικές αναχωρήσεις και πλοία.

Για τις μεταφορικές επιχειρήσεις το κρίσιμο σημείο δεν είναι μόνο να υπάρχουν διαθέσιμα πλοία, αλλά να διατηρηθούν οι αναγκαίες θέσεις για φορτηγά και κυρίως για φορτία που δεν μπορούν να περιμένουν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει δημοσιοποιηθεί, προβλέπεται συνεργασία της εταιρείας με τις μεταφορικές επιχειρήσεις και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ το υπουργείο θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για την επίσπευση κρίσιμων φορτίων.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί γενικευμένη αδυναμία εξυπηρέτησης φορτίων, πέρα από όσα βρίσκονταν ήδη μέσα στο Blue Carrier 2 όταν εκδηλώθηκε η φωτιά. Για αυτά, η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν ολοκληρωθεί η πρόσβαση στο πλοίο, η καταγραφή των ζημιών και οι σχετικές ασφαλιστικές διαδικασίες.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, ενώ το Blue Carrier 2 βρισκόταν περίπου 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Μυκόνου. Οι 28 ναυτικοί και ο ένας οδηγός φορτηγού που επέβαιναν στο πλοίο απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
21°C