Α. Τσίπρας: Κάλεσε τους εφοπλιστές να τον εμπιστευτούν και υποσχέθηκε επενδύσεις σε λιμάνια, ναυπηγεία, Ακαδημίες

tsipras_posidonia_2016
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας άνοιξε χθες το απόγευμα τα φετινά Ποσειδώνια καλώντας τους εφοπλιστές να τον εμπιστευτούν και υποσχόμενος καλύτερες μέρες για τα λιμάνια, τα ναυπηγεία και τους ναυτικούς της χώρας. Νωρίτερα, στον χαιρετισμό του εκ μέρους των Ελλήνων εφοπλιστών, ο Θ. Βενιάμης ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τις προσπάθειες της, τονίζοντας ότι “η μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει στενά συνδεδεμένη με την πατρίδα”.

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του που διάβασε στα αγγλικά εξήρε τη “σημαντική” συμβολή της ναυτιλίας στην οικονομία της Ελλάδα, η οποία εκτιμάται σε 7% του ετήσιου ΑΕΠ της. “Η κρίση μας βοήθησε να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα”, δήλωσε, αναφέροντας ως πηγή έμπνευσης τον τρόπο που οι Έλληνες έχουν μετατρέψει τη σχέση τους με τη θάλασσα σε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Με την “Ελλάδα να είναι μια και καλή μέλος της ευρωζώνης και το Grexit να είναι εκτός τραπεζιού μια και καλή”, όπως τόνισε, η ναυτιλία, που βρίσκεται σήμερα στο κέντρο των θεμελιωδών αλλαγών που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, προσφέρει στην Ελλάδα μια ευκαιρία. “Οι επενδύσεις για την βελτίωση των υποδομών κρίνονται απαραίτητες για την ανάδειξή ενός ακόμα πιο ανταγωνιστικού ναυτιλιακού τομέα”, δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις θα επεκταθούν σε λιμάνια, ναυτιλιακούς συνεργατικούς σχηματισμούς (maritime clusters), την ανασυγκρότηση της ναυπηγικής ζώνης, καθώς και την παροχή ναυτιλιακών και εμπορικών υπηρεσιών. Σχεδιάζει επίσης να επενδύσει στη ναυτική εκπαίδευση και τις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού. “Επιθυμία μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά είναι, “να επιστρέψουν τα ελληνικά πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας”.

Ο Τσίπρας ζήτησε από τους εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου να βοηθήσουν στην “ανοικοδόμηση” τη σχέση τους με το κράτος, “διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ευημερία της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας έναντι των συνεχιζόμενων παγκόσμιων καταιγίδων”. “Σας καλώ να θεσπίσουμε έναν μόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της θέσης της ελληνόκτητης ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη, στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την τοποθέτηση της χώρας στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας”, κατέληξε.

Με ρεκορ συμμετοχών τα φετινά Ποσειδώνια αναμένεται να συνεισφέρουν από μόνα τους 70 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της χώρας.

Υπέρμαχος του ρόλου του IMO ο Θ. Βενιάμης

Ο πρόεδρος της της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Βενιάμης στον χαιρετισμό υπενθύμισε ότι η φετινή έκθεση συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση της Ένωσης που αποτελεί συνοδοιπόρο της ελληνικής ναυτιλίας.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό, για το έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας. “Η μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων, ήταν, είναι και πρέπει να παρεμείνει συνδεμένη με την Ελλάδα”, τόνισε.

Ο κ. Βενιάμης υπερασπίστηκε το ρόλο που διαδραματίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτiλίας (IMO) ο οποίος προασπίζεται αποτελεσματικά το στόχο της δημιουργίας ενός πλήρους πλαισίου για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε επίσης ότι ο ΙΜΟ έχει σταθεί αντάξιος των προκλήσεων και έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση Διεθνών Συμβάσεων που πετυχαίνουν τις ζητούμενες ισορροπίες μεταξύ των Κρατών Μελών.

Ο ίδιος τόνισε ότι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των νομοθετών της θα πρέπει να είναι η θέσπιση μιας ναυτιλιακής πολιτικής με γνώμονα τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της κοινοτικής ναυτιλίας που θα λαμβάνει υπόψη τον διεθνή χαρακτήρα της.

Στην πλεονάζουσα διαθεσιμότητα πλοίων σε σχέση με τον όγκο του διεθνούς εμπορίου αναφέρθηκε ως σημαντικότερη πρόκληση της παγκόσμιας ναυτιλίας ο γενικός γραμματέας του IMO, Kitack Lim, στον χαιρετισμό του. Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα δήλωσε ότι “είναι συνεχείς οι προσπάθειές μας για μείωση των εκπομπών και ο ΙΜΟ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως ένας οργανισμός που έχει αποδεχθεί ένα καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μόνο εάν το θεσμικό πλαίσιο εφαρμόζεται διεθνώς μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα”.

“Οι επιτυχίες της ναυτιλίας φέρνουν μόνο οφέλη στη χώρα. Φέτος έχουμε τα μεγαλύτερα στην Ιστορία Ποσειδώνια, με 1800 εκθέτες από 90 χώρες και 20.000 εκτιμώμενους επισκέψεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, παρουσία ηγετικών στελεχών της παγκόσμιας βιομηχανίας. Στις 10 ημέρες της έκθεσης, η συνεισφορά στην οικονομία της Αττικής, αναμένεται να φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ”, ανέφερε, τέλος, ο ο διευθυντής των Ποσειδωνίων Θ.Μπώκος.

Διαβάστε επίσης: Ποσειδώνια 2016: Η δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας σε πρώτο πλάνο

Διαβάστε ακόμα