Άνδρος: Ξεκίνησε η επιχείρηση ανέλκυσης του φορτηγού πλοίου Carbera[φωτο]

Προπαραμονή Χριστουγέννων του 2016.. Και στις Βόρειες ακτές της Άνδρου έχει σημάνει συναγερμός. Ο λόγος; Το SOS από τον πλοίαρχο του φορτηγού πλοίου Cabrera (σημαία Αντίκουα) το οποίο λόγω των κακών καιρικών συνθηκών πήρε κλίση 45 μοιρών και βυθίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ευχάριστο ήταν ότι εκείνο το απόγευμα τα εννέα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια μέσω ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού..

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Λάρυμνα με προορισμό τη Φινλανδία μετέφερε 3,5 χιλιάδες μετρικούς τόνους σιδήρου ενώ στα αμπάρια του βρίσκονταν 20 τόνοι καυσίμων. Υπήρξε προσπάθεια για την απάντληση των καυσίμων ενώ μεγάλο ερωτηματικό υπήρξε για το φορτίου του με φήμες να μιλούν για υψηλής ποιότητας μεταλλεύματος…

Δέκα μήνες μετά… Και έχουμε την έναρξη της επιχείρησης για την απομάκρυνση του ναυαγίου από την Άνδρο… Μάλιστα, για το λόγο αυτό ήρθε ειδικός γερανός (τεράστιος είναι η αλήθεια) από την Ολλανδία και όπως είχαν διαβάσει πριν από δέκα μέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Άνδρου «Σύμφωνα με τη μελέτη και με την καθοδήγηση και εποπτεία του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., θα απομακρυνθεί το πρυμναίο κομμάτι του πλοίου που αντιστοιχεί περίπου στα 2/3 του ολικού όγκου του. Το τμήμα αυτό του πλοίου είναι το ρυπογόνο και με την απομάκρυνσή του θα εκλείψει κάθε περίπτωση ρύπανσης στην περιοχή.

Παράλληλα, θα υπάρχουν φουσκωτά σκάφη, αντιρρυπαντικό πλοίο, ειδικός εξοπλισμός και προσωπικό, που θα φροντίζουν για την περισυλλογή των όποιων ρυπογόνων ουσιών, που τυχόν θα διασκορπιστούν στη θάλασσα κατά τη ναυαγιαίρεση.

Έτσι, η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής της Άνδρου και του Δήμου μας, που είχαν θέσει αυστηρούς όρους ώστε να μην υπάρξει καμιά αρνητική επίδραση στο περιβάλλον».

Και σήμερα έχουμε την πρώτη κίνηση. Μάλιστα, τις εξελίξεις από το πρωί παρακολουθεί ο Δήμαρχος Άνδρου κος Σουσούδης, ο οποίος μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας στα social media δίνει και το στίγμα τονίζοντας «Η σημαντική επιχείρηση, για την απομάκρυνση του ναυαγίου από τα νερά του νησιού μας, ξεκίνησε. Όλες οι προσπάθειες και ο αγώνας ευοδώνεται με την επικείμενη ανέλκυση του Cabrera. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει προηγούμενο παρόμοιας επιχείρησης από βάθος 35 μέτρων και αυτό είναι αποτέλεσμα της συνεχούς προσπάθειας και διεκδίκησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο μεγάλος ειδικός γερανός, 4 ρυμουλκά, φουσκωτά σκάφη, η μεγάλη πλατφόρμα που θα μεταφέρει το ναυάγιο είναι έτοιμα για την επιχείρηση. Παράλληλα έχουν τοποθετηθεί στις γύρω παραλίες ειδικά απορροφητικά φράγματα για την προστασία τους.

Η διασφάλιση του περιβάλλοντός του νησιού αποτελεί μόνιμη απαίτησή μας»

naxospress.gr

Διαβάστε ακόμα