Ανησυχία στην παγκόσμια ναυτιλία για το γιγάντιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε (video)

Τα πλοία που επιχειρούν στα ύδατα της Ανταρκτικής θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κινδύνους ναυσιπλοΐας, μετά την αποκόλληση ενός γιγάντιου παγόβουνου, βάρους ενός τρισεκατομμυρίου τόνων και έκτασης 5.800 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Με μέγεθος ουσιαστικά όσο η Κύπρος, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Όπως ανακοίνωσε χθες το πανεπιστήμιο Swansea, το εν λόγω παγόβουνο αποκολλήθηκε από την παγοκρηπίδα Larsen C στην Ανταρκτική, κάποια στιγμή μεταξύ της Δευτέρας 10 Ιουλίου και της Τετάρτης 12 Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι το παγόβουνο δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή κοντά σε καμία από τις σημαντικότερες εμπορικές λωρίδες, είναι πιθανό να σπάσει σε περισσότερα κομμάτια, ενώ τμήματα του παγόβουνου ενδεχομένως να παρασυρθούν βόρεια σε θερμότερα νερά, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Τα κρουαζιερόπλοια που κατευθύνονται προς την Ανταρκτική προειδοποιούνται να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για να παραμείνουν ασφαλή.

Η παγοκρηπιδα Larsen C, η οποία έχει πάχος μεταξύ 200 και 600 μέτρων, επιπλέει στον ωκεανό στην άκρη της χερσονήσου της Ανταρκτικής, συγκρατώντας τη ροή των παγετώνων που τον τροφοδοτούν.

Ο Δρ Martin O’Leary, πανεπιστημιακός του Swansea και μέλος της ομάδας του προγράμματος MIDAS, δήλωσε ότι η απόσχιση του παγόβουνου είναι ένα φυσικό γεγονός και πιστεύεται ότι δεν συνδέεται, άμεσα τουλάχιστον, με τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο.

“Παρ’ όλα αυτά, αυτό το γεγονός θέτει την παγοκρηπίδα σε μια πολύ ευάλωτη θέση”, προειδοποιεί. “Θα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά για σημαδια ότι το υπόλοιπο της παγοκρηπίδας γίνεται ασταθές”, πρόσθεσε.

Το Πανεπιστήμιο του Swansea ενημέρωσε ακόμα ότι το νέο παγόβουνο δεν αναμένεται να αυξήσει άμεσα τα επίπεδα της θάλασσας. Ωστόσο, αν η παγοκρηπίδα χάσει ακόμα περισσότερο από το έδαφος της, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία παγετώνων που θα αυξήσουν ελαφρά τα επίπεδα της θαλασσας.

Διαβάστε ακόμα