Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία: Αυξάνονται οι επιθέσεις πειρατείας

Οι επιθέσεις πειρατείας και ένοπλης ληστείας στα εμπορικά πλοία αυξήθηκαν κατά περίπου 12% τους πρώτους έξι μήνες του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Συνολικά καταγράφηκαν 65 περιστατικά, από τα 58 που είχαν καταγράφει το πρώτο εξάμηνο του 2022. Από τα 65 περιστατικά, υπήρξε επιβίβαση σε 57 πλοία, 4 δέχθηκαν επίθεση, 2 τα κατέλαβαν οι πειρατές και δύο δέχτηκαν πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο ICC (IMB), 36 μέλη του πληρώματος κρατήθηκαν σαν όμηροι, 14 απήχθησαν, 3 δέχτηκαν απειλές, 2 τραυματίστηκαν και ένας δέχθηκε επίθεση.

Το IMB έχει επισημάνει την αύξηση των καταγεγραμμένων περιστατικών στα ύδατα του Κόλπου της Γουινέας καθώς και την αύξηση των περιστατικών στα στενά της Σιγκαπούρης.

Ο Κόλπος της Γουινέας ήταν η περιοχή που είχε να αυξάνονται τα περιστατικά πειρατείας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου του 2023, με πέντε περιστατικά το πρώτο τρίμηνο και εννέα το δεύτερο τρίμηνο. Από αυτές τις επιθέσεις, 12 χαρακτηρίστηκαν ως ένοπλες ληστείες και δύο ως πειρατεία, με στόχο κυρίως αγκυροβολημένα πλοία στην περιοχή.

Τα μεγάλα πλοία που διέρχονται από τα στενά της Σιγκαπούρης παραμένουν στο στόχαστρο, με μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 25% στα καταγραφόμενα περιστατικά, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, το IMB αναφέρει μια μείωση των περιστατικών στην ινδονησιακή αρχιπελαγική περιοχή σε σύγκριση με τα έτη πριν από το 2020, με επτά περιστατικά να καταγράφονται. Τα λιμάνια της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής αντιπροσώπευαν το 14% των παγκόσμιων περιστατικών πειρατείας με 13 περιστατικά να έχουν καταγραφεί.

Διαβάστε ακόμα