«Ανοίγει» θέμα αλλαγής των οργανικών συνθέσεων

elliniki_aktoploia_

Μοναδικές προσφορές ξενοδοχείων και ταξιδιών με εξαιρετικές εκπτώσεις!

«Ανοίγει» θέμα αλλαγής των οργανικών συνθέσεων η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπως ανακοίνωσε, μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, που αναγνώρισε, αφοπλιστικά, ότι «αδιαμφισβήτητα και πλήρη και διαρκώς παρακολουθούμενα στοιχεία για τη ναυτική εργασία δεν τα έχουμε».

Ειδικότερα, ο κ. Δρίτσας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νικ. Κούζηλου αποκάλυψε ότι «ενθαρρύνουμε άμεσα και γρήγορα την ανάπτυξη ενός διαλόγου, ώστε να επιτευχθεί η υπογραφή μιας συλλογικής σύμβασης (…) αναφορικά και με τη δεσμευτική υποχρέωση της εργοδοσίας να απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος των ανέργων ναυτικών και να ενισχύσει τις θέσεις εργασίας Ελλήνων ναυτικών και μηχανικών, καπεταναίων τρίτης τάξεως ή κυρίως κατωτέρων πληρωμάτων, όπου εκεί είναι η μεγαλύτερη ανεργία», για να επισημάνει τα εξής:

«Εάν δεν συμβεί αυτό για οποιονδήποτε λόγο, εκεί πράγματι υπάρχουν σκέψεις και λύσεις που αναφέρονται στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων. Όμως και εκεί χρειάζεται σοβαρή συζήτηση. Και εκεί χρειάζονται βήματα στην κατάλληλη στιγμή, σωστά προετοιμασμένα και μέσα από τη συγκεκριμένη, οργανωμένη και σχεδιασμένη παρέμβαση, για να έχει κανείς σωστά αποτελέσματα».

Ο κ. Δρίτσας, πάντως, διαχώρισε το θέμα της συζήτησης για τις οργανικές συνθέσεις με την αύξηση του νηολογίου, σημειώνοντας «σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για ακόμα περισσότερα κίνητρα και για ακόμα περισσότερες παροχές στο όνομα της αύξησης του νηολογίου»

Ωστόσο, ανέφερε ότι «οι οργανικές συνθέσεις ήδη στηρίζονται σε νομοθεσία που έχει θεσμοθετηθεί πολύ παλιά. Ο ν. 4150/2013, βέβαια, έβαλε κάποιες νέες ρυθμίσεις για κάποιες ειδικές κατηγορίες»

«Σε αυτή την περίοδο σάς βεβαιώνω πως ό,τι καινούργιο αίτημα έρχεται για ανανέωση των μειωμένων οργανικών συνθέσεων το Υπουργείο έχει δώσει μόνο για ένα μήνα, με την υποχρέωση του αιτούντος να αποδείξει και τα ζητήματα της ασφάλειας και τα ζητήματα της επάρκειας και πολλά άλλα. Και περιμένουμε την εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συζήτηση για τις οργανικές συνθέσεις είναι ανοικτή», κατέληξε ο υπουργός.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα