Απαγωγή έξι ναυτικών από πειρατές στις Φιλιππίνες

abu_sayyaf_pirates
Θύματα απαγωγής από πειρατές, πιθανότατα της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Abu Sayyaf, έπεσαν το πρωί της Παρασκευής έξι Βιετναμέζοι ναυτικοί ενός φορτηγού πλοίου γενικού τύπου περίπου 10 ναυτικά μίλια ανοιχτά του νησιού Basilan, στις Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB), το περιστατικό συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες του πρωινού της 11ης Νοεμβρίου, όταν δέκα άτομα οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα πλησίασαν το εν κινήσει πλοίο.

Οι ένοπλοι επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πήραν ομήρους έξι μέλη του πληρώματος του, αφού έκλεψαν και αντικείμενα αξίας του πλοίου. Ένας ναυτικός πυροβολήθηκε και νοσηλεύτηκε σε ένα τοπικό νοσοκομείο, ανέφερε ο Διοικητής της ακτοφυλακής Jerome Cayabyab, προσθέτοντας ότι η τύχη των αιχμαλώτων είναι αβέβαιη μετά την μεταφορά τους σε μικρότερα, ταχύπλοα σκάφη.

Η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, με το που έλαβε αναφορά για το συμβάν απέστειλε άμεσα ένα περιπολικό σκάφος για να οδηγήσει το πλοίο σε ένα ασφαλές λιμάνι.

abu_sayyaf_pirates_royal16
Το με βιετναμέζικη σημαία πλοίο Royal16 Που φέρεται να ήταν στο στόχαστρο της πειρατικής επίθεσης

Η τελευταία αυτή επίθεση συνέβη λίγες ώρες αφού οι ηγέτες των Φιλιππίνων και της Μαλαισίας συμφώνησαν να εντείνουν τη ναυτιλιακή συνεργασία στα σύνορά τους για να σταματήσουν την πειρατεία.

Οι αντάρτες του Αμπού Σαγιάφ αν και έχουν επίσημα μια αυτονομιστική, Ισλαμική ατζέντα, έχουν γίνει περισσότερο γνωστοί για τις ληστείες και τις τακτικές που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να κερδίσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Το περιστατικό αυτό ήταν το δεύτερο περιστατικό απαγωγής στην περιοχή σε μια εβδομάδα κι έρχεται να επιβεβαιώσει τις αναφορές των τελευταίων ημερών ότι η παγκόσμια πειρατεία έχει μετατοπιστεί από την κατάληψη πλοίων προς τις ενέργειες απαγωγής.

Σύμφωνα με την IHS Markit, ο αριθμός των απαγωγών ανέρχεται σήμερα σε 44 για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, καθώς 37% των πληρωμάτων που εμπλέκονται σε μια κατάσταση πειρατείας έχουν απαχθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 19 μελών του πληρώματος που απήχθησαν κατά τη διάρκεια του 2015, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το 2014, κατεγράφησαν μόλις εννέα απαγωγές.

Διαβάστε επίσης: ReCAAP: 5 περιστατικά πειρατείας καταγράφηκαν τον Οκτώβριο στην Ασία

Διαβάστε ακόμα